Разследват "разчистването" на Париж от бездомници преди Олимпийските игри

Най-високопоставеният държавен орган по правата на човека във Франция заяви, че ще проучи критиките към усилията за преместване на бездомните в града преди Олимпийските игри в Париж тази година, предаде АФП.

Някои благотворителни организации обвиниха местните власти, че провеждат "социално прочистване" в столичния регион преди игрите, като разчистват бездомните, както и мигрантските лагери и бедняшките квартали.

Преместването на хора от Париж в центрове за временно настаняване в провинциална Франция предизвика напрежение и демонстрации в някои градове и селски райони.

Френският омбудсман по правата на човека Клер Хедон заяви, че е започнала разследване на "заплахата за правата и свободите в контекста на Олимпийските игри".

Тя заяви, че ще проучи "начина, по който бездомните хора се изпращат извън Париж в центрове за настаняване, начина, по който се унищожават жилищни площи".

Тя постави въпроса дали има политика "на превръщане на нежеланите хора в невидими", добави тя.

Разследването ще разгледа и използването на студентски общежития в Париж за настаняване на членове на службите за спешна помощ и други държавни служители по време на игрите, което ще означава, че около 2000 студенти ще трябва да бъдат пренастанени.

Хедон ще проучи също така ограниченията, наложени на демонстрациите, и използването на софтуер за наблюдение на тълпата с помощта на изкуствен интелект от френската полиция.

Заключенията ѝ ще бъдат публикувани най-рано през април.

Службата за защита на правата във Франция е независима държавна институция, създадена през 2011 г., чиято роля е да разследва евентуални нарушения на правата и да отправя препоръки към правителството.

Френското правителство отрича да е поставило цел за "нулеви бездомни" по време на Олимпийските игри, като твърди, че допълнителното настаняване на бездомни ще бъде част от наследството на Игрите.

Преди Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. властите в Китай изчистиха неизвестен брой просяци, клошари и бездомници от улиците на страната, като много от тях бяха изпратени обратно в родните им региони, съобщиха тогава.

Бездомниците в Рио де Жанейро са били изтласкани от туристическите райони посред нощ, когато градът беше домакин на игрите през 2016 г.

Олимпийските игри в Париж ще се проведат от 26 юли до 11 август, последвани от параолимпийските игри от 28 август до 8 септември. /БГНЕС