Роберт Купър: С противопоставянето си на Охридското споразумение, Сърбия затваря вратата към ЕС

„С противопоставянето си на Охридското споразумение и на приложението към него, което да стане част от преговорна глава 35, Сърбия затваря вратата към членство в ЕС“, заяви бившият посредник в техническия диалог между Косово и Сърбия Роберт Купър.

С тази позиция оттеглилият се британски дипломат реагира на твърдението на сръбския президент Александър Вучич, че включването в преговорната рамка на документите, договорени от Косово и Сърбия през първата половина на 2023 г., би означавало, че съюзът затваря вратата за Сърбия.

"ЕС не иска да бъде част от проблема, а да го реши. Неговата мисия е всички членове на съюза да имат някакъв вид, не нормални, а свръхнормални отношения със съседите си", казва Купър, който води техническия диалог между Косово и на Сърбия между 2011 и 2012 г.

Глава 35 в преговорите за присъединяване на Сърбия включва съседските отношения, т.е. уреждането на отношенията с Косово, което обяви независимост от Сърбия през 2008 г., припомня VOA.

"Идеята да вкараш Сърбия в ЕС, като същевременно откажеш да признаеш независимостта на съседната държава и да я приемеш като отделна държава - не е в основата на Съюза. Това би засилило разделението между Сърбия и Косово. Това, което искаме, е тези разделения да изчезнат", каза бившият дипломат.

На срещата на върха на европейските лидери в края на следващата седмица Европейският съвет трябва да обяви заключенията по разширяването - документ, който обхваща Черна гора, Сърбия, Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Турция, Молдова и Гъция.

В проекта, до който "Гласът на Америка" имаше достъп, се препоръчваше Охридското споразумение и анексът към него, които определят стъпките по пътя към нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, да бъдат включени в очакванията и задълженията на двете страни.

"Очевидно е, че тук доминира чувството за неотложност. Никой не си спомня кога двете страни постигнаха значителен пробив в преговорите", каза Купър и припомни предстоящите избори за Европейски парламент, които ще се проведат през юни 2024 г./БГНЕС