Росен Желязков: ГЕРБ никога не казва никога

Такива експерименти като ротационни правителства, като ротационни модели, повече не трябва да съществуват в политическата практика на България. В един момент това нещо се превърна в детонатора, в ябълката на раздора и сглобката се разглоби.

Това заяви бившият председател на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, който е кандидат за нов мандат в българския парламент и водач на листата на ГЕРБ-СДС за ЕП.

„Сглобката“ с ПП-ДБ беше единственият вариант да има правителство. В момента опитът показва, че когато няма коалиционно споразумение, всички вариации – и безпринципни, са възможни, продължи Росен Желязков.

Според него предстоящата предизборна кампания ще е не просто конфликтна – ще е кампания на поредните клишета.

Правителство с ясен политически мандат, било то и коалиционно е идеалният според Желязков сценарий след изборите:

Ако има зрялост и поука от всички изминали избори и експерименти, нямам съмнение, че ще може да създадем стабилно правителство дори с партиите, с които бихме казали „никога повече“, макар че ГЕРБ никога не казва никога. Трябва да създадем правителство от проевропейски партии – партии, които застават зад приоритетите на Съюза, които защитават приемането на еврото, каза Желязков пред БНТ.

Въпреки това той уточни, че уточни „сглобката“ е била лош експеримент и няма да допуснат повече такъв.

Парламентарни комисии бяха използвани за предизборни цели, а самият парламент като разследващ орган, коментира още бившият председател на НС във връзка със скандалите „Митници“, „Корал“ и др..

В следващия парламент, аз ще бъда един от хората, който ще предложи 2 месеца преди изборите да не може да се създават временни комисии, каза Желязков и внесе уточнението, че парламентът „не прави разследвания, заклинания и изводи“.

Иначе видяхте какво се случи – „Лукойл“ срещу „Турски поток“ и т.н., добави още Желязков.

Каквито и да са резултатите от изборите, решението е политическо. Моето предпочитание е да бъда в България, ако партията реши друго, аз ще се съобразя, каза Желязков, който води две листи за предстоящите избори за национален и за европарламент. /БГНЕС