Румъния купува 32 норвежки изтребителя F-16 втора ръка

Румъния иска да закупи 32 изтребителя F-16 от Норвегия. Предвиденият общ бюджет възлиза на 454 млн. евро, съобщи норвежкото правителство.

"Самолетите F-16 служиха на въоръжените сили и на нацията повече от 40 години, докато не бяха заменени от F-35. Много се радвам, че Румъния, съюзник в НАТО, иска да закупи от нас 32 норвежки F-16", заяви министърът на отбраната Одд-Рогер Еноксен.

Въпреки че са на няколко десетилетия, F-16 бяха описани като "огромен капацитет", който се очаква да даде на румънските военновъздушни сили значителен и бърз тласък на бойната им мощ.

През 2019 г. Министерството на отбраната възложи на норвежката Агенция за отбранително оборудване да се разпореди със системата F-16 в рамките на действащите разпоредби. За препродажбата на F-16 се изисква одобрение от трета страна от властите на САЩ, а за износ, както в този случай, се изисква и лиценз за износ от Министерството на външните работи на самата Норвегия.

"Процесът на продажба на този тип военно оборудване на други държави е обширен, а и на пазара има няколко играчи", заяви директорът на Агенцията за отбранително оборудване Мете Сьорфонден. "Нашите изтребители са сред най-добре поддържаните в света и редовно се модернизират. Сигурна съм, че нашите самолети ще служат добре на Румъния в продължение на няколко години", добави тя.

Kongsberg Aviation Maintenance Services беше избран за стратегически партньор по сделката, за да осигури поддръжка, техническо обслужване и обучение на румънския технически персонал.

Сега Агенцията за отбранително обоирудване ще започне да уточнява подробностите и да финализира договора между страните. Преди военните самолети да бъдат предадени на Румъния, е предвидено те да преминат през техническо обслужване. Според плана първият самолет ще бъде доставен през 2023 г., а последният - през 2024 г.

Норвежките въоръжени сили разполагат с общо 57 самолета F-16, които потенциално могат да бъдат продадени, но някои от тях са твърде скъпи, за да бъдат обявени за продажба, и ще бъдат изведени от експлоатация.

Норвежките F-16 ще бъдат заменени от F-35, в чието разработване, производство и поддръжка страната е изиграла важна роля. От началото на програмата 18 норвежки компании са били доставчици на F-35 от първо ниво. В резултат на това Норвегия реши да закупи 52 броя F-35 в сделка, обявена за най-голямата за въоръжените сили на страната.

През 2020 г. Кралските норвежки военновъздушни сили проведоха първото си международно разполагане на F-35 по време на мисиите на НАТО за охрана на въздушното пространство в Исландия. /БГНЕС