Русия награди двигателя на "Сръбски свят" Вулин

Властите в Москва днес официално наградиха с орден "Приятелство" бившия директор на сръбските спецслужби БИА Александър Вулин.

Орденът се дава поради "огромните лични заслуги за развитието и задълбочаването на сътрудничеството между сръбската Информационна агенция по сигурност /БИА/ и руската Федерална служба за сигурност /ФСС/ за гарантиране на държавната сигурност и защитата на националните интереси на Русия и Сърбия“. Специалният представител на руския президент Владимир Путин, в присъствието на директора на ФСС Сергей Наришкин, награди Вулин в централата на ФСС.

Александър Вулин се счита за най-върлия защитник на великосръбския проект „Сръбски свят“, който има за цел да подчини съседните държави в услуга на интересите на властите в Белград. В началото на 90-те години на миналия век ръководител на този проект бе бившият югославски/сръбски диктатор Слободан Милошевич.

При награждаването Наришкин каза, че „Вулин е полагал последователно огромни усилия за всеобхватно развитие на сътрудничеството между спецслужбите на двете държави“. Според него „Вулин е истински сръбски патриот, който в драматични времена успешно се противопоставял на съвременните предизвикателства и заплахи и е защитавал руските и сръбските интереси“. Новината за награждаването бе разпространена и от пресцентъра на партията на Вулин в Белград - Движение на социалистите. /БГНЕС