Русия заплаши Румъния заради логистична подкрепа за Украйна

Ако Украйна използва летища в Полша, Румъния и Словакия за изпращане на изтребители F-16 в бойни мисии, това ще се разглежда от Русия като намеса на тези три държави в конфликта, заяви Константин Гаврилов, ръководител на руската делегация, по време на пленарната сесия на ОССЕ за военна сигурност и контрол на въоръженията във Виена, съобщи „Румъния Инсайдър“.


"Ние категорично предупреждаваме, че използването на тези изтребители от територията на тези страни членки на НАТО ще бъде разглеждано от Москва като тяхно участие в конфликта в Украйна и ще принуди Русия да реагира", добави Гаврилов.

Неотдавна говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че има "голяма вероятност" изтребителите, прехвърлени от държавите от НАТО на украинската армия, да извършват полети от авиобазите в Полша, Словакия и Румъния, като се има предвид степента на разрушаване на летищата в Украйна.

В Румъния ще бъдат разположени центрове за обучение за пилотиране на самолети F-16, отворени за страни партньори на НАТО като Украйна.

"Заедно с други съюзници и компанията, която проектира този изтребител, в Румъния ще бъде създаден регионален център за обучение на пилоти, които ще управляват тези самолети. Тук ще се обучават румънски пилоти, които ще управляват самолети F-16, а по-късно съоръжението ще бъде отворено за участие на пилоти от съюзнически и партньорски държави от НАТО, включително Украйна", заяви президентската администрация по време на заседанието на Висшия съвет за национална отбрана (CSAT) на 6 юли.

През ноември 2023 г. Румъния откри първия център за обучение на украински пилоти, който ги подготвя да управляват изтребители F-16. Това съоръжение в окръг Кълъраш ще се използва и за обучение на румънски пилоти, които преминават на по-модерни самолети F-16. /БГНЕС