Руската инвазия в Украйна: ден 4

Неделният ден започна със съобщението на заместник-кмета на Киев Никола Поворозник, че ситуацията в столицата остава спокойна и под контрола на украинските сили, въпреки че през нощта е имало сблъсъци с руски диверсантски групи в града. В събота имаше предупреждения, че столицата ще бъде подложена на обстрел от руски ракети, но въздушно нападение изглежда не е имало, независимо от експлозиите недалеч от града, предаде Би Би Си. Властите съобщиха, че руски удар е бил нанесен срещу петролно депо във Василкив, град на юг от Киев, който също има военна авиобаза. Властите предупредиха жителите в околностите, както и в Киев да затворят прозорците си срещу химическите изпарения.

Военните действия

По-късно днес АФП разпространи съобщението на Москва, че нейните войски "изцяло" са обсадили южния украински град Херсон и югоизточния град Бердянск, докато руската армия напредва с нахлуването в прозападната страна. „През последните 24 часа градовете Херсон и Бердянск бяха напълно блокирани от руските въоръжени сили“, каза говорителят на министерството на отбраната Игор Конашенков в изявление.

Руските войски влязоха във втория украински град Харков, където се водиха улични боеве, съобщи ръководителят на регионалната администрация на четвъртия ден от нахлуването на Москва в прозападната страна. „Леки блокирани коли на руския враг нахлуха в град Харков. Украинските въоръжени сили елиминират врага”, каза Олег Синегубов във Фейсбук.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Москва бомбардира жилищни райони в Украйна, тъй като нейните нахлуващи сили се стремят да проникнат по-дълбоко в прозападната страна. „Миналата нощ в Украйна беше жестока, отново стрелба, отново бомбардировки на жилищни райони, цивилна инфраструктура“, каза Зеленски в обръщение, публикувано онлайн. „Днес няма нито едно нещо в страната, което окупаторите да не смятат за приемлива цел. Те се борят срещу всички. Борят се срещу всичко живо – срещу детски градини, срещу жилищни сгради и дори срещу линейки.“ Той каза, че руските сили "изстрелват ракети и снаряди по цели градски квартали, в които няма и никога не е имало военна инфраструктура". „Василков, Киев, Чернигов, Суми, Харков и много други градове в Украйна живеят в условия, които за последно са били по нашите земи през Втората световна война“.

Украинските военновъздушни сили свалиха крилата ракета, изстреляна срещу Киев от Беларус, съобщи главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужни в социалната мрежа Facebook, цитирана от Укринформ. "Преди няколко минути украинските ВВС свалиха крилата ракета, изстреляна срещу украинската столица от територията на Република Беларус от самолет ТУ-22. Това е поредното военно престъпление на Беларус и Русия", каза Залужни.

Отделно украинските военни унищожиха подразделение на силите на чеченския лидер Рамзан Кадиров близо до Хостомел, Киевска област, съобщи Укринформ. "Подразделение на силите на Кадиров близо до Хостомел беше унищожено. Заедно с групата беше убит и командирът на 141-ви полк от чеченското подразделение на руската гвардия Магомед Тушаев", съобщи Върховната Рада на Украйна в Telegram. Унищожаването се забави, тъй като врагът подмолно се криеше зад цивилната инфраструктура. Подразделения на силите на Кадиров също бяха забелязани в посока Харков, със знак Z на техните военни коли. В момента такива превозни средства са на път от Суми за Киев. Рамзан Кадиров е лидерът на руския регион Чечения и съюзник на руския президент Владимир Путин.

Володимир Зеленски обяви формирането на чуждестранен легион за териториална отбрана в страната, съобщи в неделя Укринформ. Според агенцията украинският президент каза, че всеки, който иска, може да дойде и „застане рамо до рамо“ с украинците. Той припомни, че според президентския указ от 2016 г. чужденците могат да служат във Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и в силите за териториална отбрана. Както посочва изданието, от чужденци ще бъде сформирано отделно звено – Международният легион за териториална отбрана на Украйна.

През последните три дни по време на войната са загинали 4300 руски войници. Това съобщи украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр в своя профил във Фейсбук. Тя уточни, че украинските сили са унищожили 27 самолета, 26 хеликоптера, 146 танка, 706 бронетранспортьора, една противовъздушна система БУК, както и други системи за ракетно нападение, дронове, танкери и два кораба. Би Би Си съобщи, че тази информация не може да бъде потвърдена за момента.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси разпространи бюлетин в Женева в неделя, от който следва, че от 04:00 часа на 24 февруари до 05:00 часа на 26 февруари в Украйна, включително в ДНР и ЛНР са загинали 64 цивилни и 176 са ранени или общо 240 души. Това е резултат от въздушни и наземни атаки, се казва в съобщението. Подчертава се, че в приблизително 85% от случаите става дума за загинали и ранени в райони, контролирани от правителството на Украйна. Подчертава се също, че броят на вътрешно разселените лица е над 160 000 и над 116 000 са преминали границите на съседните страни.

Опити за преговори

Междувременно Кремъл заяви, че е готов за преговори с Украйна в Беларус, съобщиха руските агенции. Президентският говорител Дмитрий Песков заяви, че руската делегация е пристигнала в беларуския град Гомел. Президентът Володимир Зеленски отвърна, че Украйна е готова да преговаря с Русия, но отхвърли провеждането им в съседната Беларус, защото тя се използва като стартова площадка за руското нахлуване. „Варшава, Братислава, Будапеща, Истанбул, Баку. Ние предложихме всяка от тях“, каза Зеленски в обръщение, публикувано онлайн.

Русия е готова за прекратяване на кръвопролитията и мир в ситуацията с Украйна, каза по-късно пред репортери зам-министърът на външните работи Андрей Руденко. „Готови сме да говорим за мир, готови сме да говорим за условията за прекратяване на кръвопролитието, което ще спаси живота на хората", подчерта Руденко. Ние не разбираме защо се предлагат именно тези столици. Струва ни се, че трябва да изберем място, което е по-удобно за всички, по-удобно и по-близо от гледна точка на логистиката“, обясни дипломатът, коментирайки за предложението на Киев.

Крайна цел на санкции

Няколко европейски държави обявиха, че затварят въздушното си пространство за руската гражданска авиация. Това Германия, Австрия, Белгия, Швеция, Ирландия, Дания, и Исландия

Междувременно медиите съобщиха, че забраната за полети на руски самолети на територията на Европейския съюз може да бъде част от нов пакет от санкции срещу Москва. Очаква се външните министри на ЕС да обсъдят тези мерки по-късно днес.

Британските власти съставиха обширен списък на руските олигарси, срещу които ще бъдат наложени санкции през следващите седмици заради руската операция в Украйна. Това съобщи в неделя британският външен министър г-жа Лиз Тръс в интервю за Sky News. "На всеки няколко седмици ще налагаме санкции на все повече и повече олигарси. Ще налагаме ограничения върху техните частни самолети, недвижими имоти, активи", каза тя. Тръс не отговори на въпроса на водещия дали Роман Абрамович, собственик на лондонския футболен клуб Челси, ще попадне под санкциите. В същото време ръководителката на британското външно министерство призна, че строгите ограничения спрямо Русия ще имат икономически последици за самото кралство.

Тоталната изолация на Русия във връзка със събитията в Украйна е крайната цел на Запада, обяви на пресконференция във Вилнюс литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис, цитиран от медиите. „Крайната цел на процеса на санкции срещу Русия, чието въвеждане става постоянно с обявяването на нови мерки стъпка по стъпка, е пълната изолация на Русия“, призна той. Според него досега не се е случвало международната общност да е извадила от играта държава, която е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. "Ние изваждаме постоянен член на Съвета за сигурност от световната икономика и световна политика и го изолираме. Това е пътят към нов световен ред, няма да се върнем към това, което беше преди събитията в Украйна", каза Ландсбергис. /БГНЕС и АФП