Руснаците засилват атаката срещу Бахмут

Руските сили извършиха продължителни атаки срещу източния украински град Бахмут в стремежа си да постигнат пробив в продължаващата вече година война, въпреки че един от американските официални представители прогнозира малко краткосрочни териториални придобивки за Русия.

Украински самолети нанесоха три удара по райони на концентрация на руски сили, се казва в изявление на украинските военни.

Преди войната Бахмут е имал население от около 70 000 души, но през месеците на сраженията е бил разрушен като център на руски атаки и решителна украинска отбрана.

"Най-трудната част, както и преди, е Бахмут и боевете, които са от съществено значение за защитата на града", заяви украинският президент Володимир Зеленски в нощното си видеообръщение.

"Русия като цяло не се съобразява с хората и ги изпраща на постоянни вълни срещу нашите позиции, интензивността на боевете само се увеличава", каза Зеленски.

Превземането на Бахмут от Русия би отворило пътя към завземането на последните останали градски центрове в индустриалната Донецка област.

Въпреки че повечето от руските атаки са били насочени към Бахмут и други градове и села в Донецк, украинските военни заявиха, че руските сили са обстрелвали над 20 населени места в северните области Чернигов, Суми и Харков.

Руската държавна информационна агенция РИА публикува видеоклип, който според нея показва руски изтребители Су-25, атакуващи Бахмут.

"Радваме се, че са наши", казва мъж във видеото, идентифициран като боец от наемническата група "Вагнер", и добавя, че самолетите са им помогнали "психологически".

Украинският военен анализатор Олех Жданов заяви, че руските сили са успели да се вклинят между две села северно от Бахмут - Берхивка и Яхидне, в стремежа си да обкръжат града.

"Този пробив на северния фланг на Бахмут представлява ясна заплаха за нас", каза той в коментар, публикуван в социалните мрежи.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че интензивността на бойните действия "само се увеличава" край фронтовия град Бахмут в Източна Украйна, където от месеци се водят тежки битки между руските и украинските сили, съобщи АФП.

"Най-трудно, както и преди, е в Бахмут ... Русия изобщо не брои хората, като ги изпраща да атакуват постоянно нашите позиции. Интензивността на сраженията само се увеличава", заяви Зеленски във вечерното си обръщение към нацията./БГНЕС