Съборът в Ихтиман: Традиции и нови очаквания

Уникално съчетание на стари традиции и нови очаквания се преплитат в годишния събор на град Ихтиман, предаде репортер на БГНЕС.

Традиционният събор на града се провежда на 15 август, в Деня на Успение Богородично, но празникът беше преместен през уикенда заради идеята на управата на града възможно повече хора да се насладят на събора.

В центъра на града са разпънати празнични сергии с лакомства и забавления за малки и големи, има и традиционните въртележки и всякакви крафт-приключения.

Едно време градът е носел името "Стипон" (от лат. stipo "гъсто населен") и е бил римска станция, охраняваща важната пътна артерия към Босфора. Археологическите данни датират човешко присъствие в ихтиманското поле от неолита. През него минава най-древната и пряка пътна връзка между Средна Европа и Предна Азия. По този път извършват военните си походи траки, келти, римляни, славяни. В Древността ихтиманското поле влиза в границите на Одриската тракийска държава – пети век пр.н.е. От траките са запазени множество могили, почти край всяко селище в района. В околностите се намират калетата Мория, Пандово кале, Любнишко кале и укрепения град Стопинион-Ихтиман. Археологическите материали от квартал Секията в Ихтиман разкриват, че върху римската крайпътна станция Хелице е изградено славяно-българско селище.

Днес, обаче, хората в града са "модерни", - повечето от тях работят в столицата, а за да стигнат дотам най-евтино, пътуват по 4-5-ма в автомобил. Не се интересуват от политика, или тези, които все пак проявяват някакъв интерес и с очакване гледат към нови избори през есента, казват, че избирателната активност тук ще падне още повече заради излъганите надежди на хората, гласували на предните избори.

Традиционно съборът трае два дни. За днес вечерта са планирани концерти на различни фолклорни изпълнители и състави, както и на младежки поп и рок групи от града./БГНЕС