САЩ и ЕС се споразумяха да намалят емисиите на метан с 1/3

Съединените щати и Европейският съюз се договориха за обща цел да се намалят емисиите на парниковия газ метан с около 1/3 до края на това десетилетие и ще се опитат да присъединят други големи икономики към тях, според документи, с които разполага Ройтерс.

Споразумението идва в момент, когато Вашингтон и Брюксел се стремят да обединят други големи икономики преди световната среща на върха за справяне с изменението на климата в Глазгоу, Шотландия, през ноември, и би могло да окаже значително влияние върху енергийната, селскостопанската и отпадъчната промишленост, отговорни за по-голямата част от емисиите на метан. То ще представлява първият глобален политически ангажимент за намаляване на емисиите на газа, на фона на все по-сериозните предупреждения, че намаляването на парниковите газове е от съществено значение за ограничаване на затоплянето и избягването на неконтролируем парников ефект.

Метанът е най-голямата причина за изменението на климата след въглеродния диоксид (CO2) и в момента се дискутират начини за по-голям контрол върху емисиите му, като правителствата търсят решения за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса, цел на Парижкото споразумение за климата. Метанът е 84 пъти по-мощен парников газ от въглеродния диоксид през двете десетилетия след първичното му освобождаване и се смята, че е отговорен за поне една четвърт от текущото затопляне.

В опит да ускорят климатичните действия, САЩ и ЕС по-късно тази седмица ще поемат съвместно обещание за намаляване на емисиите на метан, причинени от човека, с най-малко 30% до 2030 г. в сравнение с нивата през 2020 г., според проекта "Глобално обещание за метана", достигнал до Ройтерс.

В отделен документ са изброени държави, които САЩ и ЕС ще опитат да присъединят към обещанието. Те включват големи замърсители като Китай, Русия, Индия, Бразилия и Саудитска Арабия, както и други като Норвегия, Катар, Великобритания, Нова Зеландия и Южна Африка.

„Обещанието би представлявало много обнадеждаващ знак, че светът най-накрая се събужда от спешната необходимост от овладяване на замърсяването с метан“, каза Сара Смит, програмен директор за суперзамърсители в Специалната група за чист въздух, цитирана от „Блумбърг“.

Световните лидери са под натиск от учени, защитници на околната среда и нарастващи настроения сред населението да се ангажират с по-амбициозни действия за ограничаване на изменението на климата в Глазгоу.

Съединените щати и ЕС трябва да предложат закони тази година за ограничаване на емисиите на метан. Очаква се и Агенцията за опазване на околната среда на Байдън да затегне изискванията от ерата на Обама за рутинни инспекции и бързи ремонти на течащо оборудване в кладенци, които са новопробити или модифицирани. Обещанието на САЩ и ЕС ще обхване ключови източници на емисии на метан, включително нефтената и газова инфраструктура, стари въглищни мини, селско стопанство и отпадъчни депа, се казва в проекта. Държавите, които се присъединяват към обещанието, ще се ангажират да предприемат вътрешни действия за колективно постигане на целевото намаляване на метана, „съсредоточавайки се върху стандартите за постигане на всички възможни намаления в енергийния и отпадъчния сектор“ и намаляване на емисиите от селското стопанство чрез „технологични иновации, както и стимули и партньорства със земеделски производители“. /БГНЕС