САЩ и съюзници осъдиха доставките на оръжие от Северна Корея за Русия

Южна Корея, Япония и Съединените щати категорично осъдиха доставката на оръжия и военно оборудване от Северна Корея за Русия и заявиха, че са потвърдили "няколко" такива случая, се казва в съвместно изявление на страните.

Русия и Северна Корея отрекоха оръжейните сделки, целящи да подкрепят войната на Русия срещу Украйна, на фона на данните за движение на контейнеровози, вероятно пълни с оръжия, между пристанищата на двете страни.

Въпреки че съдържанието на пратките не може да бъде потвърдено, докладите казват, че контейнерите от Пхенян по-късно са били видени доставени в руски склад за боеприпаси близо до границата с Украйна.

„Република Корея, Съединените щати и Япония категорично осъждат предоставянето на военно оборудване и боеприпаси от Корейската народнодемократична република (КНДР) на Руската федерация за използване срещу правителството и народа на Украйна“, се казва в изявлението.

„Такива доставки на оръжия, няколко от които сега потвърждаваме, че са извършени, значително ще увеличат човешките жертви на агресивната война на Русия“, се казва в изявлението, подписано от външните министри на трите страни.

Северна Корея търси военна помощ от Русия, за да развие собствените си военни способности в замяна на подкрепата за Москва, се казва още в съобщението.

„Ние следим отблизо за всякакви материали, които Русия предоставя на КНДР в подкрепа на военните цели на Пхенян“, посочват САЩ, Япония и Южна Корея, добавяйки, че всяка оръжейна сделка със Северна Корея нарушава множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН, за които самата Москва е гласувала.

Северна Корея и Русия обещаха по-тясно военно сътрудничество, когато техните лидери се срещнаха през септември в Далечния изток на Русия. Руският външен министър Сергей Лавров проведе разговори този месец със севернокорейския лидер Ким Чен Ун и обсъди прилагането на споразуменията, постигнати на срещата на върха. /БГНЕС