САЩ и Великобритания наложиха нови санкции срещу иранската Революционна гвардия и хутите

Съединените щати и Великобритания обявиха нови санкции срещу заместник-командир на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция (КГИР), както и срещу член на хутите, предаде АФП.


Подкрепяните от Иран йеменски хути от месеци атакуват корабоплаването в района на Червено море, като продължават да извършват нападения въпреки многократните ответни удари на САЩ и Великобритания.

Брайън Нелсън, заместник-министър на финансите на САЩ по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване, заяви, че новите санкции подчертават решимостта да се противодейства на усилията на силите "Кудс" на КГИР и хутите, които опитват да избегнат санкциите и да финансират повече нападения в региона.

Силите "Кудс" отговарят за операциите в чужбина, като според официални лица те подкрепят групировките в региона, включително хутите, Хамас и Хизбула.

"Тъй като хутите постоянно заплашват сигурността на мирната международна търговия, САЩ и Обединеното кралство ще продължат да прекъсват потоците на финансиране, които позволяват тези дестабилизиращи дейности", заяви Нелсън.

Обединеното кралство налага санкции на министъра на сигурността на хутите за това, че застрашава мира, сигурността и стабилността на Йемен, като подкрепя нападения срещу корабоплаването в Червено море.

В "черния списък" попадна Мохамед Реза Фалахазадех, настоящ заместник-командир на силите "Кудс".

Членът на хутите Ибрахим ал-Нашири също е санкциониран от Съединените щати заради подкрепа на бойните действия на групировката.

Министерството на финансите на САЩ отбеляза, че силите "Кудс" и хутите "участват в продажбата на ирански стоки на чуждестранни купувачи, за да генерират приходи" за финансиране на операции.

Министерството на финансите обяви и санкции срещу собственика и оператора на кораб, използван за превоз на ирански стоки - базираната в Хонконг Cap Tees Shipping Co.

"Приходите, генерирани от тези незаконни мрежи, дават възможност за военните действия, включително за многобройни терористични атаки в региона, при които се използват модерни безпилотни летателни апарати и ракети", се казва в позицията на американските власти.

В отделно изявление министърът на външните работи на Обединеното кралство Дейвид Камерън нарече нападенията на хутите "неприемливи, незаконни и представляващи заплаха за живота на невинни хора и свободата на корабоплаването". /БГНЕС