САЩ, Япония и Филипините започват първото по рода си тристранно морско учение

Кораби от бреговата охрана на САЩ и Япония пристигнаха в Манила за едноседмично тристранно военноморско учение в Южнокитайско море с Филипините - първите подобни маневри в момент на нарастваща загриженост от действията на Китай в региона, предаде „TVP World“.


Филипинската брегова охрана развяваше малки американски и японски знамена, докато американският USCGC Stratton и японският патрулен кораб Akitsushima акостираха на кея. Учението от 1 до 7 юни във водите край провинция Батаан е инициатива на САЩ и Япония, а Австралия ще се присъедини като наблюдател, заяви по-рано през седмицата служител на филипинската брегова охрана.

По време на учението бреговата охрана на трите държави ще проведе различни дейности, насочени към прилагане на морското право, морската сигурност и безопасност, търсенето и спасяването, наред с други, заявиха официалните лица.

Япония, Австралия и Съединените щати често осъждат милитаризацията на Китай в Южнокитайско море и се стремят да се ангажират по-тясно със съюзника на САЩ Филипините, откакто Фердинанд Маркос-младши пое президентския пост миналата година от прокитайския си предшественик Родриго Дутерте. /БГНЕС