САЩ няма да спасяват Силиконовата банка

Американската финансова министърка Джанет Йелън заяви, че правителството иска да избегне финансова "зараза" от срива на Silicon Valley Bank, но изключи възможността за финансовото й подпомагане. „Искаме да сме сигурни, че проблемите, които съществуват в една банка, не „заразяват” други, които са здрави“, каза Йелън по време на интервю за CBS.

Йелън изтъкна, че правителството работи с агенцията за гарантиране на депозитите на САЩ (FDIC) за „разрешаване“ на ситуацията в банката, където приблизително 96 процента от депозитите не са покрити от гаранцията за възстановяване на разходите. „Сигурна съм, че те обмислят широк набор от опции, които включват придобивания“, добави тя.

Йелън разясни, че реформите, направени след финансовата криза от 2008 г., означават, че правителството не обмисля спасяване на Силиконовата банка. „По време на финансовата криза имаше инвеститори и собственици на системни големи банки, които бяха спасени... и реформите, които бяха въведени, означават, че няма да правим това отново“, подчерта тя. /БГНЕС, АФП

Тагове: