САЩ: Русия търси да купи оръжия от Северна Корея

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу е в Северна Корея, за да осигури доставки на оръжия, които да подпомогнат почти спрялото нахлуване в Украйна. Това заяви в събота държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, предаде АФП.

Шойгу направи изненадващо посещение в Северна Корея, като подобни посещения са изключителна рядкост, твърдят източници от американското разузнаване.

"Силно се съмнявам, че той е там на почивка", заяви Блинкен пред репортери в Австралия. "Виждаме как Русия отчаяно търси подкрепа и оръжия от където и да е, за да продължи агресията си срещу Украйна", каза той.

"Виждаме такива посещения в Северна Корея, в Иран, - който предостави много безпилотни самолети на Русия, които тя използва за унищожаване на гражданска инфраструктура и убити цивилни в Украйна."

По време на посещението си в Северна Корея Шойгу се е срещнал с президента на страната Ким Чен Ун. А държавните медии по-късно оповестиха, че разговорът е бил "приятелски".

Русия, исторически съюзник на Северна Корея, е една от малкото държави, с които Пхенян поддържа приятелски отношения./БГНЕС