САЩ ще помагат на Австралия да увеличи производството на ракети

Вашингтон ще помогне на Австралия да изгради индустрия за производство на ракети. Така САЩ планира да увеличи оръжейните си запаси, съобщиха високопоставени източници от американското правителство пред АФП. В събота бяха проведени официални разговори на високо ниво между представители на двете страни.

„Надяваме се след две години в Австралия да започне производство на ракети като част от колективна промишлена база между нашите две страни“, съобщи австралийският министър на отбраната Ричард Марлс пред репортери.

Съединените щати увеличават усилията си за възстановяване на ангажираността си в южната част на Тихия океан, където Китай се превърна в нарастваща дипломатическа и военна сила.

Съединените щати разглеждат Австралия като полезен приятел в стремежа си да отслабят господстващото положение на Пекин в нововъзникващите отрасли за чиста енергия, като например производството на електрически превозни средства.

Австралия е един от най-големите производители на литий в света - ключов компонент на акумулаторните батерии - но понастоящем изпраща по-голямата част от своята руда за преработка в Китай.

БГНЕС припомня, че вчера държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и шефът на Пентагона Лойд Остин се срещнаха с министър-председателя на Австралия по време на последния етап от тихоокеанската си обиколка, целяща да укрепи позициите на Вашингтон в региона. Американското дуо се срещна с министър-председателя Антъни Албанезе, министъра на външните работи Пени Уонг и министъра на отбраната Ричард Марлес.

Пътуването на Блинкен до Бризбейн закрива дипломатическа мисия, в рамките на която той посети също Тонга и Нова Зеландия, а министърът на отбраната на САЩ Остин пристигна от Папуа Нова Гвинея./БГНЕС