САЩ: Работим по допълнително финансиране за Украйна

„Правителството на САЩ работи по допълнителни пакети за финансиране на Украйна“.

Това заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър, съобщи „Киев Индипендънт“.

През април САЩ приеха дългоочаквания пакет за военна помощ в размер на 61 млрд. долара след шест месеца на политически борби и забавяния.

„Работим по други пакети. Мисля, че можете да очаквате да се върнем към темпото, което имахме преди прекъсването на финансирането“, каза Милър.

Той спомена неотдавнашния допълнителен пакет на стойност 1 милиард долара, обявен малко след подписването на закона за чуждестранната помощ. Помощта включва боеприпаси за HIMARS, 155-милиметрови артилерийски снаряди, прехващачи за противовъздушна отбрана и бронирани превозни средства.

Говорителят съобщи, че плановете за бъдеща помощ са в ход, но отказа да предостави подробности за това какво ще включват пакетите или кога ще бъдат обявени.

Притокът на американска помощ може да не подобри веднага условията на бойното поле за украинските войски, които се сблъскват с недостиг на личен състав и боеприпаси на фронтовата линия. На 8 май министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви пред сенатори, че е твърде рано да се наблюдават ефектите от американските оръжия на място.

„Трудно е да се върне времето. Но смятам, че без тази помощ на Украйна ще ѝ бъде много трудно да се защити срещу превъзхождащата я сила“, каза Остин./БГНЕС