Швейцарците заплашени с глоба, ако не пестят енергия

Жителите на Швейцария, които нарушават правителствените директиви в условията на недостиг на газ в страната и поддържат температура в домовете си над 19 градуса през зимата, могат да бъдат глобени. Това каза говорителят на Федералния департамент по икономика Маркус Шпундли в интервю за вестник Blick.

"Нарушенията на закона за обществените доставки са нарушения или дори престъпления и трябва да бъдат преследвани", каза той.

Вестникът обаче отбелязва, че умишленото многократно нарушение на правилата за икономии може да доведе до присъда от три години затвор.

На 31 август в Швейцария стартира национална кампания за предотвратяване на прекъсването на доставките на електроенергия и газ през предстоящата зима. Мотото на кампанията е "Енергията е ограничена - нека не я хабим". Правителството изготви и план за действие за справяне с недостига на газ, включващ въвеждането на квоти за потреблението на газ. То призова за доброволно намаляване на потреблението на газ с 15 % в периода октомври-март. От своя страна швейцарските правоприлагащи органи се подготвят за "извънредни сценарии" в случай на прекъсване на електрозахранването или пълно спиране на тока, тъй като не са изключени бунтове и мародерства в условията на затъмнение, заяви генералният директор на полицията Фреди Феслер./БГНЕС