Швейцария и ЕС възобновяват преговорите за задълбочаване на връзките

ЕС и Швейцария официално започнаха преговори за задълбочаване на връзките между търговските партньори въпреки възраженията на основната политическа партия в алпийската страна, предаде АФП.

Понастоящем връзките между ЕС и Швейцария се регулират от множество споразумения и от години двете страни се стремят да сключат по-широко споразумение за сътрудничество.

През май 2021 г. Швейцария внезапно се оттегли от продължилите повече от десетилетие преговори, след като ЕС отказа да отстъпи пред швейцарските искания за изключване на ключови въпроси, свързани с държавните помощи, защитата на заплатите и свободата на движение.

След две години на борба, преговорите най-накрая се върнаха в релси.

Ръководителят на ЕС Урсула фон дер Лайен и швейцарският президент Виола Амхерд започнаха в Брюксел преговори по "широк пакет от мерки за задълбочаване и разширяване на отношенията между ЕС и Швейцария", се казва в изявление на Европейската комисия.

"Днес е началото на нова глава в отношенията ни с Швейцария, основана на подновено доверие и ангажираност между партньори и съседи", заяви Фон дер Лайен.

Двете страни се стремят да приключат разговорите през тази година, заяви Комисията.

Целта на преговорите е да се променят пет основни споразумения от съвкупността от 120 споразумения, които уреждат отношенията на Швейцария, която не е член на ЕС, със съседния блок.

Те ще се опитат да преразгледат споразуменията за свободното движение, промишлените стандарти, селското стопанство, въздушния и сухопътния транспорт и да създадат нови споразумения за електричеството, продоволствената сигурност и здравеопазването.

Преговорите ще имат за цел да създадат по-обвързващи условия за сътрудничество между съседите, включително механизъм за уреждане на спорове.

Швейцарският финансов принос към икономическото и социалното сближаване в ЕС би могъл например да стане постоянен чрез правно обвързващ механизъм в замяна на достъп до вътрешния пазар на блока.

Швейцария иска също така да гарантира постоянното си участие в програмите на ЕС в областта на научните изследвания, обучението, културата и спорта, включително "Хоризонт Европа".

Преговорите в различните области ще се провеждат паралелно.

Швейцария заяви, че иска да приключи преговорите през тази година, но въпросът остава изключително чувствителен в богатата алпийска държава на фона на опасенията относно въпросите на швейцарския суверенитет, защитата на заплатите и независимостта на съдебната система.

Най-голямата швейцарска партия, твърдодясната Швейцарска народна партия (SVP), е категорично против сключването на споразумение за по-тясно сътрудничество.

Миналата седмица тя започна битка срещу предстоящите преговори, като предупреди, че всяко подобно споразумение ще означава "пълно подчинение" на Швейцария на ЕС.

Одобряването на сделката може да се окаже трудно в Швейцария, където окончателният текст вероятно ще трябва да премине проверката не само на швейцарския парламент, но и на народа в рамките на пряката демократична система на страната.

ЕС и Швейцария имат силни трансгранични връзки.

ЕС е първият търговски партньор на Швейцария, а Швейцария е четвъртият по големина търговски партньор на блока.

Около 1,5 млн. граждани на ЕС живеят в Швейцария, а няколкостотин хиляди граждани на ЕС ежедневно пресичат границата, за да работят.

В същото време около 450 000 швейцарски граждани живеят в ЕС. /БГНЕС