Швеция обяви нов пакет военна помощ за Киев на стойност 199 млн. долара

Правителството на Швеция одобри нов пакет военна помощ за Украйна. Този пакет за подкрепа, който е четиринадесетият по рода си, съдържа артилерийски боеприпаси, резервни части, пехотно оборудване, комуникационно оборудване и боеприпаси за БМП CV-90. Oбщата стойност на този пакет за подкрепа възлиза на приблизително 2,2 млрд. шведски крони (199 милиона щатски долара). Правителството също така представи задание към шведските въоръжени сили да анализират и докладват условията за подпомагане на Украйна с изтребители JAS 39 Gripen.

Правителството непрекъснато оценява условията за шведска подкрепа за Украйна. Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., Швеция е дарила оборудване на стойност над 20 млрд. шведски крони в тринадесет пакета за военна подкрепа, предаде министерството на отбраната.

С този четиринадесети пакет за военна подкрепа Швеция ще е дарила оборудване на стойност приблизително 22,2 млрд. шведски крони.

В допълнение към материалите, посочени в законопроекта, правителството планира да вземе решение и за удължаване на приноса на Швеция за ръководената от Великобритания операция "Интерфлекс“. Ръководеното от Великобритания основно обучение "Интерфлекс" има за цел да обучава 30 000 украински новобранци на всяко тримесечие и Швеция планира да продължи да участва с до 120 инструктори и през 2024 г.

Важна входяща стойност е обучението за ориентация на JAS 39 Gripen, което украинските пилоти и наземният персонал са преминали под егидата на шведските въоръжени сили.

Шведските въоръжени сили трябва също така ще докладват условията за евентуална подкрепа в рамките на международната коалиция за F-16, в която участва Швеция.

Предпоставка за евентуална подкрепа с JAS 39 е Швеция първо да стане член на НАТО.

Задачата трябва да бъде докладвана на 6 ноември, когато върховният главнокомандващ ще представи доклад. /БГНЕС