Си Дзинпин: Китай и Русия трябва да ръководят реформата на глобалното управление

Китайския президент Си Дзинпин заяви, че Китай и Русия трябва да "поемат правилната посока на реформата на глобалното управление", предаде АФП.

Пекин и Москва увеличиха икономическото сътрудничество и дипломатическите си контакти през последните години, като обменът им става все по-тесен след нахлуването на Русия в Украйна миналата година.

Си Дзинпин проведе среща с Валентина Матвиенко, председател на Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент - в Голямата зала на народа, съобщи държавната телевизия CCTV.

Китайският президент посочи, че развитието на отношенията между двете държави е "стратегически избор, направен от двете страни въз основа на фундаменталните интереси на техните страни и народи".

"Двете страни също така трябва да засилят комуникацията и сътрудничеството в рамките на многостранни механизми като Шанхайската организация за сътрудничество и страните от БРИКС, да водят правилната посока на реформата на глобалното управление и да защитават общите интереси на страните с нововъзникващи пазари и развиващите се страни", добави той.

Пекин твърди, че заема неутрална страна във войната, но отказът му да осъди инвазията накара много от съюзниците на Киев да го обвинят, че фаворизира Русия.

От своя страна Матвиенко заяви, че стратегическото партньорство между Пекин и Москва "е достигнало най-високото ниво в историята и продължава да се развива стабилно".

Тя добави, че посещението на Си в Москва през март, където той се срещна с колегата си Владимир Путин, е "вляло силен импулс в по-нататъшното развитие на руско-китайските отношения".

Си Дзинпин уточни, че Китай е "готов да продължи да работи с Русия за развитието на всеобхватно стратегическо партньорство за взаимопомощ, дълбока интеграция, иновации и приобщаващо сътрудничество в новата ера". /БГНЕС