СИРИЗА е против Гърция да признае Гуайдо за временен президент на Венецуела

Решението на правителството да признае Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела не само не допринася за мирното разрешаване на тази сериозна криза, но и показва липсата на познания за развитието в страната. То отслабва ролята на Гърция в ЕС като мост към диалога и посредничеството за разрешаването на такива кризи в трети страни. Такава беше реакцията на гръцката опозиционна партия СИРИЗА, след днешното изявление на гръцкото външно министерство относно решението за признаване на венецуелския временен президент.

Алексис Ципрас

От СИРИЗА заявиха, че Гърция трябва да продължи да подкрепя инициативите на Федерика Могерини, преговорния процес в Осло и инициативите на ЕС чрез Международната контактна група за провеждане на демократични избори възможно най-скоро, а " не да жертва ролята си като стълб на мира и стабилността“.

СИРИЗА ще продължи да подкрепя твърдо и динамично тези позиции за международната роля на Гърция и инициативите на ЕС за мирно разрешаване на кризата, заявиха от гръцката опозиционна партия, цитирани от МИА./БГНЕС