Скандални разкрития застрашават държавността в РСМ

Проверка на Държавната сметна палата на РС Македония в Службата по вписванията през 2019 г. е констатирала сериозни проблеми с 94 451 акта за раждане в Скопие, Тетово, Ресен, Гостивар и Прилеп. Сметната палата е установила, че за толкова удостоверения не са платени административни такси, а Службата по вписванията не е водила никакви материални записи за закупените и издадени удостоверения по сериен номер, пише вестник „Нова Македония”.

В сигнала, подаден до службата по вписванията, се иска да се направи ревизия на гражданския регистър и на данните за раждане и смърт от 1990 г. насам заради злоупотреби за фалшифициране на резултатите от преброяването и изборите. Проблемът е, че списъкът на избирателите се актуализира автоматично с всички пълнолетни лица от гражданския регистър.

Липсата на почти 100 000 формуляра за удостоверения за раждане, според професора по право Борче Давитковски, първоначално поражда подозрения, че или са били издадени безплатни удостоверения за раждане, които са ощетили пряко държавния бюджет, или че някой ги е фалшифицирал.

Съмненията в работата на Службата по вписванията, свързани с липсата на данни за хиляди актове за раждане, е много сериозен въпрос, без значение как точно са били издавани те. И в двата случая става въпрос за незаконна дейност, смята професорът.

Основен принцип е, че данните в публичните документи (които включват и удостоверенията за раждане) са надеждни и са гарантирани от държавния орган, който ги издава. Те имат много силна доказателствена стойност.

Ако са установени нарушения в работата на Службата по вписванията, трябва да реагират прокуратурата и Държавната комисия за борба с корупцията, каза проф. Давитковски.

В Държавната комисия за борба с корупцията до момента не са получавали информация или индикация от Сметната палата за констатираните липси на 94 451 удостоверения за раждане.

Данните от такава проверка на първо място повдигат въпроса за злоупотреба със служебно положение, коментира председателят на комисията за борба с корупцията Биляна Ивановска.

Скандалът с актовете за раждане се оказа просто поредният в Северна Македония в рамките на последната седмица, който поставя под сериозна заплаха държавността в страната.

В петък полицията иззе 200 кг марихуана, чиято стойност на черния пазар е около 1 млн. долара.

Полицейската акция е проведена в петък следобед, когато по пътя Прилеп - Росоман полицейски екипи са прихванали автомобила "Ауди А8", в който са били висш полицейски служител от Прилеп, и още едно лице. Веднага след това е спряно пътно превозно средство "Dacia Duster", в което са се возели още двама души, а зад тях и микробус, в който е била марихуаната, опакована в 40 картонени кутии с 400 полиетиленови опаковки.

В операцията е участвала Агенцията за борба с наркотиците към Министерството на правосъдието на САЩ (DEA).

От DEA потвърдиха, че нейни служители са участвали в разследването на вътрешното министерство и Основната прокуратура за борба с организираната престъпност и корупцията.

"Продължаваме да подкрепяме Северна Македония при откриването, предотвратяването и ликвидирането на организации, които се занимават с търговия наркотици", заяви снощи Агенцията за борба с наркотиците

DEA отказа да коментира хода на разследването и заподозрените, участващи в организирането на неразрешено производство и разпространение на наркотични вещества.

Междувременно депутатът от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски заяви, че акцията на DEA означава, че в МВР са инфилтрирани хора от наркобизнеса.

Антонио Милошоски

„Когато МВР провежда самостоятелни акции, те не са успешни, тъй като министерството не разполага с достатъчен капацитет и в него на ключови позиции са инфилтрирани хора, които си сътрудничат с наркогрупи. Когато тези акции са организирани от DEA, тогава те са ефективни и не могат да бъдат избегнати дори от командири, назначени от властта”, коментира депутатът.

Той разказа, че когато през 2017 г. СДСМ е предложил командира Кире Спироски Чипсио, ВМРО-ДПМНЕ е била против, защото той не отговаря на критериите и има съмнителна диплома от Струга. Тогавашният председател на Съвета, а сега депутат от СДСМ, защитил кандидатурата като най-доброто възможно решение.

„Виждате как в Македония открито се работи за легализирането на бизнеса с марихуана. Не говорим за използването ѝ от отделни хора или за масло от канабис за медицински нужди, а за бизнес. Хората, които най-много защитават този бизнес, са Зоран Заев и Венко Филипче. Дори искат да му придадат европейска окраска. Така получавате отговор защо Кире Чипсио е бил командир в Прилеп”, подчерта Милошоски.

Според него, действията на DEA в Македония показват, че САЩ са преценили, че македонските власти нямат необходимия капацитет да се борят с организираната престъпна търговия с наркотици, което е още един сигнал, че македонското правителство е обезсилило институциите, които трябва да се борят срещу престъпността.

Милошоски твърди, че американската агенция е информирала за акцията в Прилеп МВР, едва, когато всичко вече било подготвено.

От опозицията обвиняват премиера Зоран Заев, че сред заловените е лице, близко до семейството му. Министър-председателят, от своя страна, заяви, че ако някой е престъпил закона, ще отговаря, без значение с кого е в близки или роднински отношения.

Преди седмица в Северна Македония избухна и скандал с издавани от МВР македонски документи за самоличност на чужди граждани. Информацията беше разпространена отново от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. От партията обявиха, че „в периода от декември 2017 г. до януари 2021 г. на ръководителите на няколко наркокартели са издадени оригинални документи от Македония за безпроблемно пътуване и престой в чужбина“. Според данните, с които ВМРО-ДПМНЕ разполага, става въпрос за издадени около 200 документа на криминални структури от Балканите.

Оливер Спасовски

На 6 април бе проведена мащабна полицейска операция „Двойник”, при която бяха арестувани девет полицаи, част от мрежа за фалшифициране на паспорти и лични документи.

От Министерството на вътрешните работи на Северна Македония съобщиха, че операцията се провежда в координация с разследващия офис на посолството на САЩ и Интерпол.

Вътрешният министър Оливер Спасовски даде пресконференция, на която обяви, че е разбита криминална група, част от която са били и 9 полицейски служители. Те са издавали на чуждестранни граждани македонски задгранични паспорти с чужда идентичност. Сред служителите не е имало човек на ръководна длъжност.

По тази схема с чужда идентичност са успели да се сдобият 214 чужди и един македонски гражданин.

Министърът обвини ВМРО-ДПМНЕ, че, обявявайки публично информация за паспортите, на практика е саботирала акцията, подготвяна една година в сътрудничество с Интерпол

В отговор ВМРО-ДПМНЕ излезе с изявление, в което се посочва, че македонският премиер Зоран Заев и министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски са дали възможност на балкански наркобарони да получат македонски паспорти и документи.

От там попитаха, защо досега няма издадена нито една заповед за арест на нито едно от лицата, получили македонски паспорт с открадната самоличност,

Аферата показва силно участие на най-висшите структури в страната в осигуряването на логистика, подкрепа и защита на най-силните мафии и наркокартели в Европа и извън нея, заявиха от опозицията.

От ВМРО-ДПМНЕ подчертаха също, че някои от арестуваните служители са в очевидно близки отношения с вътрешния министър Спасовски.

Междувременно на 9 април полицията в Турция проведе операция срещу членове на организирана престъпна група. Претърсени бяха 121 адреса със заповеди за арест на 63 заподозрени, включително Седат Пекер, определен за ръководител на престъпната група.

Името на Седат Пекер е свързано в акцията „Двойник” в РС Македония. Оказа се, че в Скопие на Пекер му е издаден македонски паспорт на името на Джадин Амедовски.

Според експерти, аферата издаването на фалшиви паспорти ще има сериозен международен отзвук и вероятно ще доведе до допълнително разследване с участието на чуждестранни разузнавателни служби.

Издаването на паспорти на наркобосове и лица, опасни за сигурността на други държави, ще засегне международната репутация на Македония, отношението към НАТО, както и процесите на европейска интеграция, затова трябва сериозно да се подходи към привеждане на службите по сигурността в съответствие със стандартите на НАТО.

За момента Европейската комисия не коментира случая с фалшифицирани паспорти в Северна Македония, но напомни, че редовно преразглежда критериите за безвизов режим.

От там напомниха, че сигурността на личните документи е от решаващо значение и едно от условията за либерализиране на визовия режим, според което безвизовите държави са задължени да приемат и прилагат подходящи административни мерки.

Изпълнението на условията за безвизов режим е под постоянен надзор и доклад за ситуацията с тези критерии се представя на Европарламента и на Европейския съвет всяка година за всяка държава, която е освободена от визи с ЕС.

Европейската комисия издава препоръки въз основа на тези доклади, а неспазването на условията може да е основание за активиране на механизма за спиране на визите, но това не е автоматичен процес. Комисията трябва да вземе предвид всички възможни последици от премахването на визите за външните отношения на ЕС и неговите държави-членки, както и ситуацията с правата на човека в страни извън ЕС.

От Брюксел за момента не коментират дали е застрашен някой от критериите за безвизов режим със Северна Македония. /БГНЕС