Бургас и Поморие се възстановяват след ураганната буря

Бургас и селищата в региона се възстановяват от щетите, нанесени от ураганната буря, предаде кореспондентът на БГНЕС.

В Бургас се съобщава за над 100 сигнала - най-вече паднали дървета, покриви, изолации и блокирани улици. Няма пострадали хора общински екипи почистват и отварят улиците.

Най-тежка е ситуацията в Поморие, където кметът Иван Алексиев обяви частично бедствено положение, свикан е кризисен щаб. Поройният дъжд и ураганният вятър са нанесли огромни щети.

„Обявено е частично бедствено положение. Най-важното е, че хората, които пострадаха при бурята, бяха откарани до лечебно заведение. Спасен е и човекът, паднал зад борда на яхта“, написа той в социалната мрежа.

Екипи на Пожарната служба разчистват падналите при бедствието дървета и клони. Съборени са електрически стълбове, което остави града и околните населени места без електричество.

Силен вятър със скорост над 200 км/час нанесе сериозни щети на съоръженията на ЕСО в района на град Поморие. Мощната буря е съборила 13 стълба на електропроводи 110 kV „Ветрен“ и „Ахелой“ и оставя без електрозахранване подстанция 110/20 kV “Хоризонт“. Аварията, причинена от стихийния вятър оставя без електрозахранване част от населените места около град Поморие, което късно вечерта е възстановено.

Две жени пострадаха от срутил се таван на закрит басейн в хотел. Кметът на Поморие обяви частично бедствено положение.

От управата на хотела в Поморие отказаха коментар, но рускинята Рита и мъжът разказват за ужаса, който са преживели. Те излизат от басейна три минути преди инцидента.

„Когато отидохме видяхме, че е паднал покрива на закрития басейн. Висяха тръби, кабели страшно зрелище. Добре че беше изключено електричеството, защото щеше да пострадат много хора”, разказва Рита Маркова.

Рита е възмутена, че докато с мъжът и тръгват да спасява хората в басейна, персоналът на хотела не реагира адекватно.

„Всички стояха и снимаха. Имаше достатъчно млади мъже, не пенсионери, работници в хотела, които отговарят за басейна. Те просто стояха и махаха с ръце, във водата имаше жена и мъжът ѝ”, добави Рита

„Вследствие на силния вятър въздуховодите, които вкарват свеж въздух в басейна, поемат част от вятъра, получава се въздушна възглавница и целият таван се откача и пада върху лежащите хора около басейна и тези, които са в басейна. Късмет, че таванът се пречупва и засяга един, двама човека, другите успяват да избягат, а тези в басейна успяват да излязат”, разказа за БГНЕС кметът на Поморие Иван Алексиев.

Най-сериозно е пострадал къмпингът в местността Косата.

Десетина яхти в Поморие са били отнесени от бурята навътре в морето. Съобщено е и за паднал зад борда ветроходец.

„Сформирахме екипи и всички с бързи лодки и с джетове влязохме да го търсим човека, извадих го някъде около Ахелой, жив. Вятърът е бил изключително силен, западен щорм със скорост над 120 км. в час“, разказа кметът на Поморие.

Иначе обстановката в областта започва да се нормализира и към настоящия момент няма основание да се свиква областен кризисен щаб, заяви от областна управа. /БГНЕС