Служител на египетското разузнаване: Израел е пренебрегнал многократните предупреждения за „нещо голямо“

Представител на Кайро казва, че Израел се е фокусирал върху Западния бряг, вместо върху Газа.

Нарастващите въпроси относно огромния провал на разузнаването на Израел да предвиди и да подготви страната срещу изненадващо нападение на Хамас се усложниха в понеделник, когато служител на египетското разузнаване каза, че Йрусалим е пренебрегнал многократните предупреждения, че базираната в Газа терористична група планира „нещо голямо“, предаде изданието „The Times of Israsel”.

Египетският служител допълни, че Египет, който често служи като посредник между Израел и Хамас, е говорил многократно с израелците за „нещо голямо“, без да дава повече подробности.

Той каза, че израелските служители са съсредоточени върху Западния бряг и омаловажават заплахата от Газа. Правителството на премиера Бенямин Нетаняху е съставено от поддръжници на заселниците от Западния бряг, които поискаха сериозно повишение нивото на сигурността там в лицето на нарастващата вълна от насилие през последните 18 месеца.

„Предупредихме ги, че предстои бурна ескалация на ситуацията и то много скоро, и че ще бъде нещо голямо. Но те подцениха подобни предупреждения“, каза служителят, пожелал анонимност, тъй като не е бил упълномощен да обсъжда съдържанието на чувствителните разузнавателни дискусии с медиите, каза пред Асошиейтед прес.

Израел обаче не само пренебрегваше ясните предупреждения от своите съюзници.

За палестинците в Газа очите на Израел никога не са много далеч. Безпилотни самолети за наблюдение постоянно бръмчат в небето. Силно охраняваната граница е покрита с охранителни камери и войници на пост. Разузнавателните агенции работят с източници и кибер възможности за извличане на информация.

Но очите на Израел изглежда са били затворени в навечерието на изненадващото нападение от терористичната група Хамас, която проби израелските гранични бариери и изпрати стотици терористи в Израел, за да извършат дръзката атака, в която бяха убити над 700 души и ранени над 2000.

Израелските разузнавателни агенции придобиха аура на непобедимост през десетилетията, благодарение на поредица от постижения. Израел е осуетил десетки заговори, преди да достигнат Западния бряг, като се твърди, че е преследвал агенти на Хамас в Дубай и е обвинен в убийството на ирански ядрени учени в сърцето на Иран. Дори когато усилията им се проваляха, агенции като Мосад, Шин Бет и военното разузнаване запазиха своя мистичен ореол на непобедимост.

Но нападението през уикенда, което хвана Израел неподготвен по време на голям еврейски празник, поставя тази репутация под съмнение и повдига въпроси относно готовността на страната в лицето на по-слаб, но решителен враг. Повече от 48 часа след началото на атаката терористите на Хамас продължиха да се бият с израелските сили на територията на Израел, а над 100 израелци са в плен на Хамас в Газа.

„Това е голям провал“, каза Яков Амидрор, бивш съветник по националната сигурност на премиера Бенямин Нетаняху. „Тази операция всъщност доказва, че [разузнавателните] способности в Газа не са били добри.“

Амидрор отказа да предложи обяснение за провала, като каза, че трябва да се извлекат поуки, когато „пушилката се уталожи“.

Адмирал от запаса Даниел Хагари, главният военен говорител, призна, че армията дължи на обществеността обяснение. Но той каза, че сега не е моментът. „Първо се бием, след това разследваме“, каза той. Някои казват, че е твърде рано да се приписва вината единствено на разузнаването. Посочва се сериозната вълна от хулиганство и насилие на Западния бряг, която предизвика прехвърлянето на някои военни ресурси там, както и политическия хаос, разтърсващ страната, заради стъпките на крайнодясното правителство на Нетаняху за ревизия на съдебната система.

Но очевидната липса на изпреварващи разузнавателни данни за заговора на Хамас вероятно ще се разглежда като основен виновник във веригата от събития, довели до най-смъртоносната атака срещу израелците от десетилетия. /БГНЕС