Соковете от нар и цвекло предотвратяват образуването на тромби

Соковете от нар и цвекло подобряват сърдечносъдовата функция, защото разреждат кръвта, обяснява диетологът д-р Маргарита Королева. В интервю за "Москва 24" тя назовава и други напитки с подобен ефект.

Диетологът каза, че гъстата кръв може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци, затова е важно да се пият повече течности, особено вода, за да се предотврати появата им. "Водата осигурява добра активност на всички течни структури, добър лимфен дренаж и естествена детоксикация на организма", обяснява Королева. Според нея изчисляването на дневния прием на вода е просто - на всеки килограм телесно тегло трябва да има не по-малко от 33 милилитра течност.

Освен това диетологът препоръчва да се пие по-често сок от нар, тъй като той съдържа аминокиселини, витамин Р и витамин В, необходими за поддържане на сърдечно-съдовата система и нормализиране на кръвообращението. "Нарът е особено подходящ за хора над 50-годишна възраст, когато тялото вече е натрупало някои проблеми", подчертава лекарят.

Сокът от червено цвекло е друга полезна напитка за разреждане на кръвта. Той спомага за естествената детоксикация, като премахва солите на тежките метали от организма и оптимизира състава на липидите в кръвта.

И накрая, Королева отбелязва, че настойките от касис или ружа също са полезни, тъй като съдържат витамини Р и С, които поддържат здравето на кръвта и подобряват кръвообращението. /БГНЕС

Москва / Русия