Столтенберг: Военен конфликт заради Украйна е възможен

Продължава да съществува реален риск от ново руско нахлуване в Украйна, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на извънредната среща на външните министри на държавите от алианса. Той подчерта, че САЩ няма да вземат решения за европейската сигурност без Европа на масата за преговори.

"Рискът от конфликт е реален. Агресивните действия на Русия сериозно подкопават реда на сигурност в Европа", заяви Столтенберг след заседанието.

Алиансът се подготвя за агресия на Русия срещу Украйна в случай на провал на преговорите по сигурността между Москва и НАТО, каза той и обърна внимание върху факта, че Украйна не е член на НАТО, затова върху нея „не се разпространяват принципите за колективна отбрана”.

„Готови сме за открити и честни преговори с Русия, но трябва да имаме готовност и да претърпим дипломатически провал. Затова изпращаме много силен сигнал към Русия, че ако се опитат да използват военна сила срещу съседна държава, ще има жестоки последици. Ще ѝ се наложи да плати висока цена, ще последват икономически, политически и финансови санкции. Ние продължаваме да подкрепяме Украйна, засилвайки военните ѝ способности, като по този начин усложняваме задачата на Русия да вземе решение за използване на сила срещу тази страна”, каза още генералният секретар на НАТО.

Северноатлантическият алианс смята, че нов военен конфликт в Европа е възможен, затова смята за важен диалога с Русия.

„Увеличаването на силите на Русия не спира, а продължава. Това за нас е сигнал, че съществува реален риск от въоръжен конфликт в Европа. Затова диалогът с Русия е важен”, подчерта той.

В тази връзка НАТО приветства решението за провеждането на заседание на Съвет Русия – НАТО на 12 януари, който се оценява като положителен сигнал.

НАТО има готовност да изслуша опасенията на Русия по въпросите на сигурността, но разчита и има готовност да обсъди различни теми, включително контрола върху въоръженията – както ядрените, така и обикновените. В същото време се разчита, че Москва също ще обърне внимание на притесненията на държавите от алианса, каза още Столтенберг.

По темата се изказа и външният министър на Германия Аналена Бербок, която заяви, че диалог между НАТО и Русия може да има единствено в рамките на основните принципи на европейската система за сигурност. /БГНЕС

Брюксел / Белгия