Сунак: Пропалестинските протести в Деня на примирието са провокативни и неуважителни

Според премиера на Великобритания Риши Сунак съществува ясен и реален риск Кенотафът и други военни паметници да бъдат осквернени в деня, в който по улиците ще излязат хиляди демонстранти, съобщи „Гардиън“.

Намесата му дойде, след като министърът на сигурността Том Тугендхат заяви, че планираната демонстрация на Кампанията за палестинска солидарност (КПС) в събота, 11 ноември, в центъра на Лондон е "въпрос на голяма загриженост" за него и че е уведомил полицията за нея.

Шествието ще се проведе в Деня на примирието, когато събитията ще включват двуминутно мълчание в памет на загиналите във войните британци по повод 105-ата годишнина от края на Първата световна война. От КПС съобщиха, че не планират шествия в близост до Уайтхол или до Кенотафа през уикенда на Възпоменанието.

Сунак използва социалната мрежа "Х", за да заяви, че е поискал от министъра на вътрешните работи да подкрепи полицията "да направи всичко необходимо", за да защити неприкосновеността на Деня на примирието и Възпоменателната неделя.

„Планирането на протести в Деня на примирието е провокация и проява на неуважение и съществува ясен и реален риск Кенотафът и други военни паметници да бъдат осквернени - нещо, което би било обидно за британската общественост и ценностите, които отстояваме. Правото да си спомняме с мир и достойнство за онези, които са дали най-високата жертва за тези свободи, трябва да бъде защитено“, подчерта Сунак. /БГНЕС