Световната търговия спада с най-бързия след пандемията темп

В края на юли обемът на световната търговия е спаднал с 3,2% на годишна база, което е най-резкият спад от разгара на пандемията от коронавирус. Това съобщава „Файненшъл Таймс“ като се позовава на данни на анализаторите от World Trade Monitor (WTM).

През юни показателят е спаднал с 2,4%. По този начин за първите два месеца на лятото обемът на световната търговия е намалял с 5,6%. Експертите обясняват тази динамика с отслабването на световното потребителско търсене след бума по време на пандемията, високата инфлация и продължаващото затягане на паричната политика, съчетано с повишаване на основните лихвени проценти от страна на водещите централни банки.

На този фон Ариана Къртис, икономист в консултантската фирма Capital Economics, призна, че спадът в световната търговия ще продължи още няколко месеца.

"Тъй като забавеното въздействие на високите лихвени проценти вероятно ще има по-силен ефект върху търсенето на определени стоки, може да минат няколко месеца, преди световната търговия да достигне дъното", заключи тя. /БГНЕС