Тайфун донесе рекордни ветрове на Тайван

Тайфунът Койну предизвика рекордни ветрове в Тайван с пориви от над 342 км/час, съобщи Централната метеорологична администрация в четвъртък. „Максималните пориви на вятъра от 95,2 метра в секунда, измерени на остров Орхид снощи, са нов рекорд в Тайван“, казаха от службата пред АФП.

Тайфунът Койну удари южния край на Тайван в четвъртък, покривайки региона с проливен дъжд и рекордни ветрове. Първоначално се очакваше стихията да удари директно южния край на острова, но „курсът му се отклони по-на юг“, каза синоптик, добавяйки, че бурята може да се премести в морето. Експерти казват, че изменението на климата е направило пътищата на тропическите бури по-трудни за прогнозиране, като в същото време е увеличила интензивността им, което води до проливни дъждове, внезапни наводнения и силни бури. Тайван преживява чести тропически бури от май до ноември. В четвъртък бяха затворени училища и офиси в очакване на Койну. Над 200 международни и вътрешни полети бяха отменени, а близо 3000 души в планинските райони бяха евакуирани като предпазна мярка. Жителите, живеещи в южния окръг Тайтунг, са се запасили с храна преди тайфуна. „Ние живеем в планините и трябва да изминем известно разстояние, за да стигнем дотук. Ето защо решихме, че е по-добре да се запасим за всеки случай“, каза 26-годишният Мън Син пред АФП. Улиците бяха пусти в четвъртък, тъй като дъждовете намокриха региона, като силните ветрове събориха уличните знаци и откъснаха металните покриви. Смесен магазин 7-11 беше залепил стъклените витрини и врати, за да предотврати счупване.

Койно връхлетя около месец след като Тайван островът пострада от тайфуна Хайку, първият от четири години, принудил близо 8000 души да се евакуират от домовете си. Очаква се да отслабне, докато се движи към крайбрежните води на източната китайска провинция Гуандун. /БГНЕС