Тайландец е заплашен с рекордните 50 години затвор за обида срещу монархията

Тайландският закон "lèse-majesté", който е един от най-строгите в света, предвижда наказание лишаване от свобода до 15 години за всяко установено нарушение, наказание, което според правозащитни групи е крайно, съобщи Ен Би Си.

"30-годишен тайландец е изправен пред рекордните 50 години затвор за обида на кралското семейство заради десетки публикации в социалните медии, възприемани като критики към монархията", съобщи адвокатът му, след като апелативният съд добави още едно увеличение към първоначалната му присъда.

Монгкол "Бусбас" Тиракот, онлайн продавач на дрехи от северната провинция Чианг Рай, получи присъда от 22 години затвор, след като апелативният съд установи още нарушения за обида на кралското семейство, добавяйки я към 28-годишната присъда, произнесена от наказателен съд миналата година.

Монгкол беше арестуван през април 2021 г. и получи 28-годишна присъда през януари миналата година за 14 нарушения на lèse-majesté. Апелативният съд потвърди предишната му присъда и го призна за виновен за още 11 нарушения.

Тайландският закон, който защитава крал Маха Ваджиралонгкорн и близките му роднини от критики, се обозначава в член 112 по името на съответния раздел от Наказателния кодекс.

"Заплашен е от 50 години затвор, което е най-дългият срок в историята на делата по чл. 112", заяви адвокатът на Монгкол, Теерафон Кхумсап.

Теерафон твърди, че Монгкол отрича да е извършил престъпление и ще обжалва присъдата си пред Върховния съд.

Предишната рекордна присъда за lèse-majesté е от 2021 г., когато Анчан Прелерт, пенсиониран държавен служител, получи 87-годишна присъда затвор за 29 случая на кралска обида. Присъдата ѝ беше намалена на 43 години, тъй като тя призна нарушенията си.

По данни на групата за правна помощ "Тайландски адвокати за правата на човека" най-малко 262 души са обвинени в престъпления, свързани с този закон, от 2020 г. насам, когато избухнаха безпрецедентни улични демонстрации, ръководени от младежи, в които лидерите на протестите открито критикуваха монархията. /БГНЕС