Коледа е и денят на вкусните сладкиши. Коледните меденки, тиквеникът и баклавата са задължителни, като през годините на българската трапеза се появи и немският щолен.
Напоследък набират популярност и пълнената пуйка и пиле. Патица с картофи и зелеви листа е типична за германците, редица региони на Франция, Белгия, Холандия, Австрия.
Бутът от елен е приет да присъства на коледната трапеза на скандинавците. Финландците си похапват шунка, горчица и хляб, както гювеч с дроб, стафиди, моркови и картофи.
Във Франция обикновено се сервира гъши или патешки дроб, гъска или пуйка с кестени и плънка.
Панетоне и Пандоро са типични за Коледата в Италия, Бакалао за Португалия. В Испания коледната трапеза е много богата, но неизменно присъстват бадемите. “Ахо бланко” е супа с бадеми, типична за коледното меню, особено в южна Испания.
„Кутята” е типична за Украйна, Русия, Полша, Латвия и се приготвя от ечемик или жито с мед, сушени плодове и ябълки. В Канада и Сащ се сервира сочна пълнена пуйка, картофено пюре, сос от червени боровинки, а за десерт коледен пудинг.
Коледа е магия, любов, вкусна храна, приготвена от добри ръце със сърце, споделена с най-близките ни, чувство, което предаваш, спомен, който създаваш... /БГНЕС