Цистерна, напомняща на потънал дворец – най-голямото съоръжение за вода в Турция

Все повече българи избират да посетят най-голямото и най-пленително съоръжение за съхранение на вода на открито в съседката ни - Турция. През годините Цистерната на базиликата в Истанбул се превърна в едно от най-интересните и най-харесвани места за посещение, защото ни пренася в древни времена и показва майсторството на строителите от миналото, предаде репортер на БГНЕС.

Цистерната е най-голямото съоръжение за събиране на вода на открито в Турция. Построено е още през VI век по времето на император Юстиниан. Името, с което е познато в Турция е Yerebatan Sarnıcı (Йеребатан сарнъджъ). Цистерната е разположена в историческия център на Истанбул в близост до храма "Света София".

Самото съоръжение не е толкова голямо по размери, дълго е около 140 метра и е широко около 65 метра, но за сметка на това оставя без дъх при вида на удивителната симетрия от колони, между които се разхождат посетителите и които държат масивния таван. Докато туристите се разхождат чуват капките вода и понякога могат да чуят и своето собствено ехо. Интересен факт е, че докато цистерната е била използвана за нуждите на гражданите е събирала около 80 000 - 100 000 кубични метра вода.

Цистерната е наричана още и Потъналият дворец и това не е случайно. Всеки посетител би потвърдил, че това е една изключително впечатляваща и незабравима постройка не само защото се намира на метри под земята, но и защото тя е запазила напълно своята автентичност от преди 15 века.

Интересно е да отбележим, че след края на Византийската империя Цистерната е използвана за захранването с вода на османския дворец Топкапъ и е реставрирана няколко пъти, за да запази своята красота. След последната реставрация, в сърцето на 1500-годишната структура, триумф на изкуството и техниките на своето време, са вмъкнати модерни произведения за допълнителен ефект, като например сграбчваща ръка, излизаща от водата, както и полупрозрачна медуза, която изглежда сякаш танцува между колоните, осветена от дъгата от цветове, осветяващи тъмната зала с нежна светлина.

Ще разкрием и нещо, което удивлява посетителите и дори има своя собствена легенда. В северозападната част на Цистерната на базиликата може да видите изсеченото лице на Медуза Горгона. Според древните легенди всеки, който я погледне в очите ще се превърне в камък. Ликът на Медуза Горгона е изсечен на две колони, но не е ясно защо са избрали именно този митологичен образ, някой смятат, че има символно значение, а според други е случайност.

Безспорно е обаче, че посещението на Цистерната позволява на посетителите да се потопят в историята, да научат нещо ново за начина на живот на своите предци и да се насладят на майсторската изработка на строителите от древните времена. /БГНЕС