Тръмп няма президентски имунитет срещу съдебни дела за 6 януари

Бившият президент Доналд Тръмп няма имунитет срещу отговорност по граждански дела, свързани с бунта в Капитолия на САЩ от 6 януари 2021 г., се каза в дългоочаквано и важно решение на федералния апелативен съд във Вашингтон, съобщи Си Ен Ен.

Решението, с което се създава нов закон около президентството, ще има значителни последици за няколко дела срещу Тръмп във федералния съд във Вашингтон, окръг Колумбия, свързани с изборите през 2020 г. Решението произтича от съдебни дела, заведени от полицейски служители на Капитолия и демократи в Конгреса.

В становището, написано от главния съдия Шри Шринивасан, се посочва, че не всичко, което президентът прави, докато е на поста си, е защитено от отговорност.

Президентът "не прекарва всяка минута от всеки ден, упражнявайки служебни задължения", се казва в становището. "И когато действа извън функциите на своята длъжност, той не продължава да има имунитет ... Когато действа в неофициално, частно качество, той подлежи на граждански искове като всеки частен гражданин."

Решението да се разреши продължаването на съдебните дела срещу Тръмп от 6 януари беше взето единодушно от тримата съдии в Окръжния апелативен съд на Вашингтон. Съдия Грег Катсас изрази съгласие с решението, а съдия Роджърс се присъедини частично.

Решението позволява да се придвижат напред трите иска срещу Тръмп от полицейски служители на Капитолия и членове на Конгреса, които искат възстановяване на емоционален стрес и физически наранявания от нападението. Жалбите до голяма степен се основават на федерален закон, който забранява на лицата да се сговарят, за да попречат на някого да заема федерална длъжност.

Два от исковете са заведени от членове на Камарата на представителите от Демократическата партия, а третият е подаден от служители на полицията на Капитолия.

Законодателите твърдят, че са били заплашвани от Тръмп и други лица като част от заговор за спиране на сесията на Конгреса, която удостовери президентските избори през 2020 г. на 6 януари 2021 г., според жалбите. Те твърдят, че Тръмп трябва да понесе отговорност за ръководенето на нападенията.

Тръмп подаде молба за отхвърляне на исковете срещу него на няколко основания, включително президентски имунитет, която Окръжният съд на Вашингтон отхвърли, заявявайки, че всички действия на бившия президент в навечерието на размириците в Капитолия на САЩ са били опит да остане на поста си, а не официални функции на президентството му.

Окръжният съд все пак установи, че Тръмп е защитен от президентски имунитет от твърдението, че не е спрял до бунта, като заяви, че в този случай той е действал в рамките на официалните си президентски правомощия.

Становището прокарва граница между речта по време на кампанията, която президентът може да направи по време на преизбирането си, и официалните действия на президентството.

Тръмп е твърдял в съда, че е освободен от отговорност за всичко, което е казал, докато е бил президент, но съдът е установил, че това не е така - уточнявайки, че митингът на Тръмп от 6 януари, който е предшествал бунта в Капитолия, е потенциално част от неговата кампания.

Тръмп все още ще може да оспорва фактите по делото в хода на съдебните процеси. Апелативният съд заяви, че той също така може да успее да изтъкне повече аргументи относно имунитета, преди съдебните дела за 6 януари да преминат във фазите на събиране на обширни доказателства.

В становището се посочва, че президентът, който се кандидатира за втори мандат, действа "като лице, търсещо длъжност, а не като лице, заемащо длъжност", когато води кампания, например като присъства на частно политическо събиране на средства, наема и уволнява служители на кампанията и докато говори в политически реклами и на митинги на кампанията за преизбиране. /БГНЕС