Централна Азия се превръща в доходоносен заден двор за Русия

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. западните държави, които искат да защитят украинския народ и да се противопоставят на агресията на Москва, започнаха кампания за морална и материална подкрепа за Украйна.

Наред с това беше подчертано, че компаниите, както държавните, така и частните, трябва да се изтеглят и да преустановят търговията си с Русия. Много от тях се съобразиха с това, а санкциите бяха силни и разяждащи в области като енергетиката, финансите и технологиите.

Влиянието на изолацията се усети в Русия и много нейни граждани напуснаха страната. Москва се опитва да компенсира тази загуба, като улеснява получаването на руско гражданство от граждани на Казахстан, Беларус и Молдова, включително като облекчава изискването за познаване на историята и законите на Русия.

През първите месеци след пълномащабното нахлуване много хора на Запад гледаха на Украйна като на буферна зона между Европа и Русия. Но някои европейски държави, след като гръмко и безкомпромисно изразиха подкрепата си за Киев, впоследствие възприеха по-ориентирано към сигурността виждане, оставяйки проблемите на украинския народ на заден план. Дори първоначалната откритост по отношение на украинските бежанци постепенно избледня.

В момента се намираме в т.нар. трета фаза - период, в който стана ясно желанието на някои европейски държави да търгуват с Русия.

Големите европейски икономики тихо продължават икономическото си сътрудничество с Москва, като заобикалят санкциите, за да се възползват от освободения пазар. И те го правят, като намират партньори в Южен Кавказ и Централна Азия.

Според данни, публикувани от Робин Брукс, главен икономист в Института за международни финанси, страните от региона, и по-специално Киргизстан, действат като канали, за да може Европа да поддържа икономическите си връзки с Русия.

Германският износ на автомобили и автомобилни части за Киргизстан се е увеличил с 5500% през 2023 г., докато за Казахстан той е нараснал със 720%, за Армения - с 450%, а за Грузия - с 340%, сочи неговият доклад.

Засегнатите държави също така отбелязват увеличение на обема на търговията с Русия. Казахски компании са изнесли електронно оборудване за Русия на стойност около 550 млн. евро между януари и октомври 2022 г., което е 18 пъти повече, отколкото през същия период на 2021 г., според данни на Централноазиатското бюро за аналитични доклади.

"Резултатите ни не трябва да се тълкуват като очевидни нарушения на контрола върху износа, тъй като разглеждаме само обобщени данни за износа, които не хвърлят светлина върху това какви стоки се изнасят", казва Брукс. "Безпрецедентният бум в търговията с Централна Азия повдига важни въпроси." Той призова за цялостно разследване на въпроса.

Поведението на тези държави има няколко обяснения. Те задоволяват по-голямата част от енергийните си нужди от Русия и не искат да рискуват енергийната си сигурност. Освен това те имат дългогодишни търговски връзки и прекъсването им заради Украйна може да има опустошителни последици.

Друга причина е желанието да се възползват от пазарния вакуум, създаден от страните, които са прекъснали връзките си с Русия. Те вече се подготвят за следвоенния период и си гарантират, че ще имат опора на пазара.

Остават въпросителни относно искреността на западните държави по отношение на Украйна. Никой не знае колко ефективни и дълбоки са в действителност санкциите./БГНЕС

-----

Мехмет Фатих Озтарсу, „Center for European Policy Analysis“