Цветан Цветков: Внасянето на доклад за КТБ е причина за освобождаването ми

„На 20 януари за 24 часа бях скорострелно освободен от длъжността си. На 11 юли ми бе отказан достъп до сградата на Сметната палата, за да упражня своята длъжност. Три причини има за освобождаването ми, една от които одитният доклад за извършения доклад на фонда за гарантиране на влоговете на България и дейността на КТБ“. Това заяви възстановеният от Конституционния съд председател на Сметната палата, Цветан Цветков, предаде репортер на БГНЕС.

„Одитният доклад беше готов края на януари месец непосредствено преди моето отстраняване. Началото на месец март този доклад трябваше да бъде приет, но и досега той не е. Три месеца по него няма действие“, каза още Цветков.

Той бе освободен от длъжността председател на Сметната палата с решение на 48-то НС и гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и Български възход. След внесената жалба от ПП – ДБ Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на депутатите.

„Втора причина е обществена поръчка на АПИ, с която има проблем и по – конкретно ръководена от директора Георги Терзийски. Третата причина - одитният доклад за Минерални бани - Хасково. Голяма част от констатациите съдържа данни за конфликт на интереси на общински съветници и кмета включително ,тъй като те са гласували проект за продажба на имоти на техни роднини. Ако трябваше да се спази закона в тази част доклада за Минерални бани – Хасково трябваше да бъде изпратен на КПКОНПИ. Твърдо държах този доклад да бъде изпратен по всички нужни институции. До това не се стигна, тъй като бях освободен. Ако новият председател иска да се докаже като наистина политически независим, нека да уведоми ИНТОСАЙ“, призова още Цветан Цветков. Той поясни и, че има съмнение за извършено престъпление относно дарения към партията на Слави Трифонов "ИТН".

Цветков поясни, че през осемте години, в които е бил председател на Сметната палата одитният орган е издал над 2 500 доклада, в които са дадени близо 3 000 препоръки за одобряване на състоянието на публичните финанси. „От 200 одитни доклада, които бяха изпратени на НС, нито един от тях не бе обсъден там, включително и 11 - те одита, които бяха възложени от самото НС не бяха разгледани. НС не проявяваше интерес към работата на Сметната палата. Шест теми показват нагледно, че законодателният орган не е заинтересуван от работата на одитния ни орган“, каза още Цветан Цветков и продължи: „Не се казва какви обществено значими резултати са постигнати чрез отчета на държавния бюджет, такъв отчет не се и приема. В следствие на одити, които ние извършихме, препоръчахме на НС да приеме промени в Закона за обществените поръчки, за да се възпрепятства заобикалянето на закона, НС не е предприело такива мерки“, каза още възстановеният председател на Сметната палата, след което разкритикува законодателната власт относно състоянието на концесиите, публичните предприятия, несъбрани средства от НАП и състоянието на общините. „Ние не успяхме да постигнем особеното уреждане на мандата на Сметната палата, която да гарантира нейната независимост. Не се уредиха и достойни заплати на одиторите, това текучество на хора, а поради намаления състав не се извършиха и всички одита, които гражданите очакваха от нас. Надявам се да има занапред новото ръководство по – добра ефективна работа със законодателната власт“, коментира Цветан Цветков.

Цветков се въздържа да коментира кои партии са ключови за неговото освобождаване, но поясни, че два дни преди той да бъде отстранен Рамадан Аталай от ДПС се е срещнал със сега изпълняващата длъжността председател на Сметната палата Горица Грънчарова – Кожарева.

"Изборът на ръководителите на регулаторни органи трябва да бъде на предварително определени критерии, а разпределението става на квоти. Не се търси подходящ кандидат, а позициите се разпределят между партиите, които имат парламентарно мнозинство", каза още бившият председател на Сметната палата относно назначенията от редовното правителство. /БГНЕС