Турция задържа руски кораб с украинско жито

Товарен кораб, превозващ зърно от окупиран от Русия украински регион е бил задържан от турските митнически власти, съобщи посланикът на Украйна в Турция Васил Боднар, цитиран от Би Би Си.

" Поддържаме пълно сътрудничество. В момента корабът стои на входа на пристанището, задържан е от митническите власти на Турция", каза дипломатът.

„Проследихме плаващия под руски флаг кораб "Zhibek Zholy" по маршрута му от украинското пристанище Бердянск до Карасу на турското черноморско крайбрежие”, заяви Боднар.

Не е ясно откъде е дошъл товарът му и как е бил получен, но Русия е обвинявана и по-рано в кражба на зърно от контролираните от нея райони на Украйна - обвинения, които Москва отрича.

Бердянск се намира в южната Запорожка област на Украйна, на брега на Азовско море.

Новината за отпътуването на кораба от Бердянск беше обявена в социалната медия Telegram от Евгений Балицки, който наскоро беше назначен от Русия за губернатор на окупираните райони на Запорожие.

Балицки заяви, че 7000 тона зърно ще бъдат изпратени в "приятелски" страни.

Той допълни, че кораби от Черноморския флот на Русия ще "гарантират сигурността" на пътуването и че пристанището е било почистено от морски мини./БГНЕС