Учени откриха планини на 660 км под земната повърхност

Планини на дълбочина 660 км на границата между горната и долната мантии на Земята бяха открити от учени от Принстънския университет и Института по геология и геофизика на Китай, съобщи Phys.org.

Изследователи анализираха сеизмологичните данни от земетресението с магнитуд 8,2 степен в Боливия приз 1994 година. С помощта на суперкомпютри те моделираха особеностите от разсейването на вълните, преминаващи през горните породи, които се отразяват или се пречупват при преминаването им между породи с различна плътност или топографски особености. Това позволи да се определят особеностите на границата на дълбочина 660 км, която се оказа дори по-неравна от обичайните планини.

Според геолозите, макар че статистическият модел не позволява да се определи височината на неравностите, предварителните оценки показват, че те вероятно са по-високи от които и да е детайли от релефа на повърхността на земната кора.

Резултатите от изследванията показаха, че горната и долната граници на мантията може в определени места да се смесват, а в други да остават ясно разграничени.

Наличието на неравности може да се обясни с топлинните аномалии и химическите съставки и нееднородности, но заради особеностите на пренасянето на топлината в мантията всяка една аномалия би изчезнала в продължение на един милион години. Химическите нееднородности може да възникват заради разтопяването на земната кора в зоните на субдукция, където океанските плочи се подпъхват под континенталните. /БГНЕС