В Кюстендил берат черешите, реколтата е добра, но дъждовете пукат плода

Добра е реколта от череши в Кюстендилско, проблем за прибирането ѝ създават дъждовете. Берачи има, но бизнесът е труден, каза пред БГНЕС производителят от село Невестино Любомир Димитров.

„Реколтата е сравнително добра, но проблем ни създават дъждовете, трудно се бере в такова време, а и самата череша се напуква, за това изкупвателната цена за преработка е по-ниска от миналата година. А тя е от 75 стотинки до 1 лев. На берачите се плаща по 35-40 стотинки за преработка и 45-50 стотинки за прясна консумация“, каза още Димитров.

Той отглежда доста сортове, смята, че това до някъде е грешка, гаранция за изкупуване на продукцията никой не може да ти даде. В момента има търсене за прясна консумация, а неговата череша е дребна и тя не може да бъде изкупена като такава.

„Като членове на сдружението до някъде имаме гаранция, ще си продадем продукцията, но като сме „на светло“ имаме повече разходи по прибирането и реализацията на реколтата – всичко минава по банков път. Така сме и по-малко конкурентноспособни на колегите от „сивия сектор“”, смята черешопроизводителят.

Той е откровен, признава, че прибирането на реколтата е свързана с нерви и проблеми, от които му белеят косите, остава само хамалогията. А относно берачите – проблем с тях няма, тъй като доста се върнаха от чужбина заради пандемията. С болшинството от тях се сключват еднодневни договори.

Любомир Димитров бърза заради проблемите с прибирането на реколтата, качва се на трактора с калните ботуши и тръгва да ги решава.

Черешовите масиви край Невестина се беряха днес въпреки мрачното и дъждовно време. Край пътя за село Лиляч се чува глъч, черешите бере Иво. Ако на Любомир косата му е побеляла от бизнеса, то на Иво главата му е гола е като билярдна топка под шапката.

Черешите му беряха изцяло предимно пенсионери, докато младите се оплакват, че няма работа.

БГНЕС припомня, че специализирана полицейска операция по охрана на черешовите масиви и прибирането на реколтата в Кюстендилско започна още на 1 юни. В нея участват служители на ОД МВР-Кюстендил, на Регионална дирекция „Гранична полиция“, както и Дирекция „Жандармерия“.

Автопатрули с плаващо работно време обикалят масивите, изградени са и контролно-пропускателни и изкупвателни пунктове.

В Кюстендилска област площите с череши са 17 000 декара. /БГНЕС