В Ню Йорк е обявено извънредно положение заради наводнения

В Ню Йорк беше обявено извънредно положение, тъй като силните бури доведоха до внезапни наводнения.

Много от системите на градското метро, улици и магистрали са наводнени, докато поне един терминал на летище Ла Гуардия е затворен, съобщи Би Би Си.

"До 12,7 см. дъжд падна в някои райони през нощта и се очакват още до 17,8 см.", каза губернаторът на Ню Йорк Кати Хочъл.

„Това е опасна, животозастрашаваща буря“, добави тя.

„Обявявам извънредно положение в Ню Йорк, Лонг Айлънд и долината на Хъдсън поради екстремните валежи, които наблюдаваме в целия регион“, написа Хочъл в X.

Тя призова хората да предприемат стъпки, за да останат в безопасност и "никога да не се опитват да пътуват по наводнени пътища".

Не се съобщава за смъртни случаи или критични наранявания.

Извънредно положение беше обявено и в град Хобокен в Ню Джърси, точно отвъд река Хъдсън от Ню Йорк.

В Ню Йорк кметът Ерик Адамс предупреди хората, че е време за „повишена бдителност и изключителна предпазливост“, тъй като е въведено извънредното положение.

„Някои от нашите подлези са наводнени и е изключително трудно да се придвижваме из града“, каза той на брифинг за пресата.

Властите досега са извършили най-малко шест спасения на жители, хванати в капан в наводнени мазета, според служители.

Снимки и видеозаписи показват хора, газещи през вода, достигаща до коленете им, докато улиците и подлезите бяха изпълнени от проливен дъжд. Няколко видеоклипа, публикувани в социалните медии, се появиха, показващи изливане на вода от тавана и стените на метростанциите и върху наводнените платформи.

Голяма част от наводненията досега са съсредоточени в квартал Бруклин.

На брифинг главният служител по климата на Ню Йорк Рохит Агарвала каза, че канализационната система на града не е проектирана да поема такова голямо количество дъжд.

„Не е изненада, че части от Бруклин поеха тежестта“, каза той.

Жител на града, Кели Хейс, каза пред Би Би Си, че е изчислила, че щетите от наводнението на нейния бар и кухня в квартал Гованус ще струват между 25 000 и 30 000 долара.

Метрополитенския транспортен орган (MTA) посъветва хората да останат вкъщи, ако не им се налага да пътуват.

Терминал А на летище Ла Гуардия в момента е затворен поради наводнение, съобщиха властите.

Пътниците бяха посъветвани да се консултират със своята авиокомпания преди пътуване.

Полицейското управление на Ню Йорк също обяви множество затворени пътища и каза, че Националната гвардия е била разположена на терен.

На други места трафикът спря, тъй като водата се издигна над гумите на колите по основен път по протежение на източната част на Манхатън.

Засега няма данни за смъртни случаи или критични наранявания, свързани с бурята, казаха градските власти.

Предупрежденията за наводнения и съветите от метеорологичната служба в момента са в сила за около 18 милиона души в столичния район на Ню Йорк и в други големи градове по Източното крайбрежие.

Валежите в Ню Йорк през този месец са рекордни и достигат същото ниво от далечната 1882 г., според данни на Националната метеорологична служба. /БГНЕС