Ван Дайк пое пълна отговорност за загубата от Арсенал

Върджил ван Дайк заяви, че поема пълна отговорност за грешките си при поражението на Ливърпул от Арсенал с 1:3 като гост в голямото дерби от 23-ия кръг на английската Висша лига.

Капитанът на „червените“ не бе достатъчно съобразителен при втория гол на „артилеристите“, дело на Габриел Мартинели, като не изчисти топката и попречи на вратаря Алисон да изчисти, след като бе излязъл извън голлинията си. Ван Дайк имаше вина и при третото попадение на Леандро Тросар, като не скъси дистанцията до офанзивния футболист, който промуши топката между краката на Алисон.

„Голът за 2:1, поемам пълна отговорност за него, но това беше повратна точка в мача. Трябваше да се справя по-добре, да взема по-правилното решение. Боли ме, както за мен, така и за останалата част от отбора. Тези неща не се случват често в кариерата ми и е трудно за преглъщане, но ще се възстановя, защото ще се поуча от грешките си. Преди това, особено след почивката, бяхме толкова добри, имахме възможности, доминирахме. Атмосферата започна да става по-нервна“, каза нидерландският бранител.

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп се съгласи с оценката на капитана и изрази разочарованието си от качеството на съдийството в сблъсъка. Ибрахима Конате бе изгонен за втори жълт картон, но германският специалист заяви, че повече от един от играчите на Арсенал е трябвало да поеме преждевременно към съблекалнята. „Като цяло, това не беше нашият ден, можем да го признаем. Арсенал заслужаваше трите точки, дори и предвид странните обстоятелства. Много неща натежаха в наша вреда. Не играхме достатъчно футбол и не използвахме Трент Алекзандър-Арнолд по начина, по който искахме. Не съм на седмото небе, но така стоят нещата, такъв е животът. Приемаш го и продължаваш напред. Трябваше да играем по-добре, но всичко беше срещу нас“.

Въпреки поражението на „Емиратс“, мърсисайдци остават на върха в класирането с 51 точки, с две пред втория Арсенал и с пет пред третия Манчестър Сити. Шампионите обаче имат два мача в резерв и ако ги спечелят, ще поведат в таблицата. Тази вече възпитаниците на Пеп Гуардиола гостуват на Брентфорд – отложеният им двубой е също срещу „пчеличките“ на Томас Франк. /БГНЕС