Вандалски прояви белязаха първия ден от президентските избори в Русия

Първият ден от гласуването на президентските избори в Русия беше помрачен от вандалски прояви в избирателните секции, като бяха арестувани най-малко девет души за заливане на урни с боя и за палежи.

Владимир Путин е на път да си осигури още шест години в Кремъл след тридневен вот, който той определи като демонстрация на лоялността на руснаците и подкрепата им за войната срещу Украйна, продължаваща вече трета година.

Въпреки че властите предупредиха, че протестиращите в деня на изборите са заплашени от тежки наказания, най-малко девет души бяха арестувани за вандалски прояви в избирателните секции.

В Москва видеозапис показва как жена запалва кабинка за гласуване, изпълвайки избирателна секция с дим, а на друг клип жена излива зелена боя в урната за гласуване.

Други четирима души в руските региони Воронеж, Карачаево-Черкезия и Ростов бяха задържани за подобни деяния, а в Санкт Петербург и сибирския регион Ханти-Манси жени бяха арестувани за хвърляне на коктейли "Молотов" по избирателните секции.

Мъж е задържан за запалване на фойерверки в избирателна секция в уралския град Челябинск, а в окупираната от Русия Южна Украйна е взривено взривно устройство в избирателна секция.

Близо до границата с Украйна в Белгородска област при вълна от украински безпилотни самолети и артилерийски удари бяха убити двама души.

Да не се отклоняваме

Русия през последното денонощие извърши и една от най-смъртоносните си ракетни атаки в конфликта, убивайки най-малко 14 души при удар по черноморския пристанищен град Одеса.

Ударите са една от най-тежките седмици на въздушни атаки от началото на конфликта и идват след седмица на трансгранични набези на прокиевски партизански бойци, което отново пренася двугодишния конфликт на Путин на руска територия.

На власт като президент или министър-председател от последния ден на 1999 г., победата в тридневния вот ще позволи на Путин да остане на власт до 2030 г. - по-дълго от всеки друг руски лидер от Екатерина Велика през XVIII в. насам.

В навечерието на гласуването Путин призова руснаците да го подкрепят в лицето на "трудния период" за страната.

"Ние вече показахме, че можем да бъдем заедно, защитавайки свободата, суверенитета и сигурността на Русия ... Днес е изключително важно да не се отклоняваме от този път", заяви на 14 март по държавната телевизия.

Увереността на лидера на Кремъл е голяма.

Войските му постигнаха първите си териториални придобивки в Украйна от близо година насам, а най-острият му противник през последното десетилетие Алексей Навални почина, а според много беше убит, в арктическа затворническа колония миналия месец.

"Преди всичко победа"

В Москва няколко десетки жители се наредиха на опашка под сутрешното слънце, за да бъдат сред първите в столицата, които ще гласуват.

"Важно е да гласуваме за бъдещето на Русия", каза 70-годишната Людмила. Тя подкрепя Путин и се надява "преди всичко на победа" в Украйна.

Друг избирател на Путин, 72-годишният Натан, заяви, че иска правителството да "увеличи заетостта, да работи за това да няма война, да има стабилност в страната".

След като всички основни опоненти на Путин са мъртви, в затвора или в изгнание, резултатът от вота не буди никакво съмнение.

Изборните власти не допуснаха до участие в изборите малкото истински опозиционни кандидати, които се опитаха да се изправят срещу Путин, а държавна социологическа агенция прогнозира тази седмица, че Путин ще получи над 80 % от гласовете.

Западните правителства и Киев осъдиха изборите като "фалшиви" и "фарс".

Победа на косъм

Гласуването се организираше и в окупираните части на Източна Украйна, които Русия твърди, че е анексирала.

Въоръжени войници в пълно бойно снаряжение придружаваха служителите на избирателните комисии в източната част на Донецка област, които организираха подвижни избирателни секции на малки масички на улицата и върху капаци на автомобили от съветската епоха.

Киев заяви, че провеждането на изборите в Източна Украйна и Крим, който Русия анексира през 2014 г., е "незаконно".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел саркастично поздрави Путин за "разгромната му победа".

Не е ясно дали поредицата от инциденти в избирателните секции е координиран протест срещу вота или става дума за изолирани инциденти.

Руската опозиция призова гласоподавателите да образуват опашки пред избирателните секции в неделя, 17 март, последния ден от гласуването, в знак на протест.

Днес московските прокурори предупредиха, че ще накажат всеки, който участва в масови митинги.

Въздушни нападения

Путин постави настъплението си в Украйна на първо място в кампанията си, но последиците от военната офанзива рискуват да засенчат предизборното му шествие у дома.

Тази седмица Киев предприе някои от най-мащабните си въздушни нападения срещу Русия - някои от тях достигнаха стотици километри на руска територия - а прокиевските партизански бойци организираха серия от дръзки трансгранични набези.

При украински атаки в граничния регион Белгород бяха убити най-малко двама души, съобщи областният управител. Три деца са били убити в контролирания от Русия украински град Донецк, заяви кметът на града.

В изявление руското министерство на отбраната заяви, че е "възстановило напълно контрола" над едно селище в Белгородска област, като е използвало артилерия, въздушни удари и управляеми бомби, за да прогони украинските бойци след седмица на набези през границата

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че диверсантите "се опитват да дестабилизират изборите по един или друг начин".

Руската агенция за сигурност ФСБ също обяви множество арести на руснаци, които според нея са подготвяли атаки срещу критична инфраструктура, за да се опитат да нарушат изборите и да осуетят военната офанзива на Русия.

"Украинските атаки са опит за осуетяване на изборите", каза Путин на среща със своя съвет за сигурност.

Руският лидер обеща, че армията му ще отговори на поредицата от украински нападения срещу страната му.

"Тези удари от страна на врага не остават и няма да останат ненаказани. Сигурен съм, че нашият народ, народът на Русия, ще отговори на това с още по-голямо единство", добави Владимир Путин. /БГНЕС