Ван'т Шкип ще вади Аякс от дъното

Джон ван'т Шкип бе назначен за треньор на Аякс до края на сезона със задачата да извади тима от една от най-тежките кризи в историята на клуба. Вчера четирикратният шампион на Европа записа тежка загуба с 2:5 при гостуването си на Фейенорд, след която Аякс зае последното място в класирането на Ередивизи за първи път в богатата си история.

Ван'т Шкип, който е играл за Аякс от 1981 до 1992 година, ще бъде старши-треньор на тима до края на сезона, след което ще заеме директорска позиция за още една година. Негов асистент ще бъде Майкъл Валканис, който напуска треньорския пост в Апоел Тел Авив, за да влезе в щаба на Ван'т Шкип. Двамата работиха заедно и в националния отбор на Гърция в периода 2019-2021.

"Много съм щастлив и нямам търпение да започна работя в клуба, където стартира кариерата ми. Аякс трябва да намери начин да се изкачи нагоре и се радвам, че мога да помогна за това", коментира Ван'т Шип, след като подписа своя договор.

Аякс, един от най-големите клубове в Европа, се намира в безпрецедентна криза, като последната победа на тима е срещу Лудогорец в плейофите на Лига Европа на 24 август. След това амстердамци записаха три равенства и седем загуби в следващите си десет мача, включително и поражение от Лудогорец у дома.

Дебютът на Ван'т Шкип ще бъде в четвъртък при домакинството на Волендам. /БГНЕС