Варшава: Забраната за внос от Украйна ще остане в сила

Министерството на земеделието и развитието на селските райони на Полша потвърди, че забраната за внос от Украйна ще остане в сила, докато не бъдат разработени подходящи защитни механизми на равнище ЕС, съобщи „Укринформ“.

„Във връзка с непотвърдена информация в медиите за приток на украинско зърно към Полша, Министерството на земеделието и развитието на селските райони информира, че забраната за внос на зърно от Украйна остава в сила. Тя ще остане в сила, докато в рамките на ЕС не бъдат разработени подходящи механизми, които да гарантират защитата на пазара“, съобщи ведомството.

Министерството препоръчва на тези, които имат информация за приток на зърно от Украйна, да съобщят този факт на полските правоприлагащи органи.

Полският министър на земеделието Чеслав Шекерски наскоро заяви, че в светлината на отхвърлянето от страна на ЕК на искането на Полша за налагане на мита върху украинските селскостопански продукти, Варшава иска да въведе регионални механизми за защита срещу притока на украински стоки. Според него полската страна иска да се предпази от негативните последици от притока на селскостопански стоки от Украйна към полския пазар.

Шекерски подчерта, че Полша провежда вътрешни консултации относно въвеждането на лицензи за износ на селскостопански стоки, които са били предложени от украинската страна. Полският министър също така заяви, че Варшава има политическата воля да развие инфраструктура, която ще улесни транзита на украински стоки към трети страни. По думите му Полша ще работи за развитието на пристанищната инфраструктура.

На 15 септември миналата година предишното правителство на Матеуш Моравецки едностранно наложи ембарго върху вноса на украинско зърно (пшеница, царевица, рапица, слънчоглед) в Полша, след като ЕК отказа да разшири забраната на ниво ЕС. Новото правителство на Доналд Туск реши засега да не отменя ембаргото.

На 6 януари полското правителство се споразумя с фермерите, които блокираха пътя в близост до контролно-пропускателния пункт Медика-Шехини на полско-украинската граница, да прекрати протеста на това място за неопределен период от време и да изпълни всички искания на фермерите. Полските фермери поискаха субсидии за закупуване на царевица, запазване на земеделския данък за тази година на нивото от 2023 г. и запазване на възможността за получаване на заеми за осигуряване на ликвидност./БГНЕС