Вашингтон: Срещу кибератаките всички опции са на масата

Американският министър на търговията призова днес частния сектор към бдителност по отношение на все по-сериозните кибератаки, заявявайки, че заплахата "ще остане" и дори може да се влоши.

Джина Раймондо, министър на търговията на САЩ

„Мисля, че първото нещо, което трябва да признаем, е, че това е реалността и ние трябва да приемем - и бизнесът трябва да приеме, че тези атаки са тук, за да останат и вероятно ще се засилят ще се засилят“, каза Джина Раймондо в предаването „Тази седмица“ на телевизия АВС.

Анализатори твърдят, че хакерите, които стоят зад поредицата от неотдавнашни кибератаки, насочени към голям американски нефтопровод, глобален гигант за месопреработка и дори ирландската здравна служба, вероятно са базирани в Русия.

Очаква се че президентът Джо Байдън ще повдигне въпроса по време на предстоящата си европейска обиколка, първо на срещата на водещите демокрации от Г-7, започваща в петък във Великобритания, след това с руския президент Владимир Путин в Женева на 16 юни.

На въпрос дали САЩ трябва да заемат по-агресивна позиция по отношение на кибератаките и дори да обмислят евентуални военни действия, Раймондо отговори, че "всички опции са на масата".

"Това е основен приоритет и всички ние в кабинета и Съвета за национална сигурност сме фокусирани върху него и обмисляме всички възможни последици."

Тя добави, че САЩ „няма да се застъпват за нация, която подкрепя или да си затваря очите за престъпни действия“.

Неотдавнашните кибератаки върху основни цели като тръбопровода, който транзитира гориво до голяма част от Източното крайбрежие на САЩ, фокусираха рязко вниманието върху проблема, който отдавна клокочи под повърхността. Оказа се, че компании и държавни субекти, атакувани с така наречения рансъмуер, често са плащали откупи, без да информират за това.

Марк Уорнър – демократ и председател на комисията по разузнаване на Сената, призова в неделя по NBC за по-голяма прозрачност, изискваща компаниите да докладват за кибератаки, и за установяване на международни норми.

Той настоя за дебат относно възможността да се инкриминира плащането на откуп от компании, станали обект на кибератаки.

Директорът на ФБР Кристофър Рай наскоро подчерта сериозността на проблема, като каза, че може да се направи паралел с нападенията срещу САЩ от Ал-Кайда на 11 септември 2001 г., при които загинаха 2 977 души.

Министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм призна пред CNN, че има противници на САЩ, които са способни да изключат енергийната мрежа на страната. /БГНЕС, АФП

Вашингтон / САЩ