Василев: Бюджетът позволява добър растеж; Цонев: Исторически бюджет, ако бъде изпълнен

“Току що народното събрание прие проекта на държавния бюджет за 2024г. Програмата е разчетена при 3% дефицит, фокусирано е върху приходната част с доста сериозни капиталови инвестиции, които да позволят доста добър икономически растеж догодина”, това заяви финансовият министър Асен Василев, предаде репортер на БГНЕС.

Василев коментира, че за първи път всички капиталови разходи са разписани. “За първи път от три години имаме приет бюджет предишната година, което ще даде възможност да се планира предварително”, смята Василев. Той обясни, че вдигнатите такси за хазартния бизнес са увеличени от два до четири пъти, но според него няма опасения от фалит на занимаващите се с хазартния бизнес.

Йордан Цонев, председателят на ресорната бюджетна комисия в НС, и депутат от ДПС заяви, че бюджетът е трудно съставен и ще бъде труден за изпълнение. “Този бюджет ще стане исторически ако бъде изпълнен, защото това е първият бюджет, в който капиталовата програма на общинско и национално равнище проектите са ясно разписани със срокове. Всяко управление има бъдеще ако работи за гражданите и има диалог”, уточни депутатът от ДПС.

Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС коментира, че денят е добър за финансите на България. “Близо две години бяхме с удължени бюджети, което нанесе много щети, но на база на диалога успяхме да направим един добър бюджет”, допълни Теменужка Петкова. /БГНЕС