Верстапен с дебютна победа на Силвърстоун, Норис осигури подиум за Макларън

Макс Верстапен продължи великолепната серия на Ред Бул от началото на сезона във Формула 1, след като спечели Гран При на Великобритания. На пистата Силвърстоун действащият двукратен световен шампион остави зад себе си на почетната стълбичка Ландо Норис с Макларън и Люис Хамилтън с Мерцедес, които завършиха съответно втори и трети.

Верстапен стартира от полпозишън днес, но загуби водачеството си за сметка на Норис още в първата обиколка. В петата обаче нидерландецът изпревари представителя на домакините след използване на Системата ДРС. До края на състезанието пилотът на Ред Бул не изпусна предимството си, въпреки че на пистата в един момент се появи кола за сигурност. Норис от своя страна удържа Хамилтън за второто място пред родна публика. Топ 10 допълниха още съотборникът на Норис - Оскар Пиастри, Джордж Ръсел (Мерцедес), Серхио Перес (Ред Бул), Фернандо Алонсо (Астън Мартин), Алекс Албон (Уилямс), Шарл Льоклер и Карлос Сайнц (Ферари).

"Започнахме много зле състезанието, така че трябва да погледнем какво стана там. Дори след това, особено Ландо, двата Макларъна бяха много бързи. Отне ми малко време, преди да го изпреваря и да отворя разлика. Много съм щастлив, че триумфирахме за 11-и пореден път - за отбора това е невероятно постижение. Но нещата не бяха леки. Лошият старт направи нещата по-вълнуващи. Ландо се отнесе много добре към мен, но после ме натисна с ДРС. Той се справи страхотно днес", каза Верстапен след края на състезанието. Норис бе похвален и от третия в крайното подреждане днес - седемкратния световен шампион Хамилтън.

За Верстапен това бе шеста поредна победа във Ф1 и 11-а последователна за Ред Бул, с което бе изравнен рекордът на Макларън. Конструкторът грабна първи успех на Силвърстоун от 2012-а насам, а самият Верстапен спечели състезанието за първи път в кариерата си. Нидерландецът увеличи преднината си на върха в подреждането, като вече води с 99 точки на съотборника си Перес. Алонсо и Хамилтън са съответно трети и четвърти. Ред Бул е убедителен лидер при конструкторите с 411 точки - с 208 повече от втория Мерцедес. Следващият старт от календара на Формула 1 е на 23 юли в Унгария. /БГНЕС