Заев провъзгласи нова ера на Балканите

На него присъстват представители на търговските камари в региона, бизнес общности и над 300 компании, както и представители на международни институции, президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Албания Еди Рама.

Подобно регионално сътрудничество може да допринесе сериозно за облекчаването на политическите отношения в региона, смята Заев.

Той засегна и ЕС, подчертавайки, че неговото неизпълнение на обещанията за откриване на първата междуправителствена конференция с Албания и Северна Македония е в разрез с европейската идея, в противоречие с интересите на самия ЕС и в противоречие с ангажимента на двете страни за членство в ЕС, които отговарят на всички критерии за това.

Но нямаме търпение всички вътрешни проблеми на Европейския съюз да бъдат решени, за да продължим напред. Ние сме тук и когато Европейският съюз е готов, ние сме тук - вече готови, с вече осигурени съоръжения за нашите граждани и с вече разработени икономически инициативи“, каза Заев.

Премиерът повтори вече изразените ангажименти за т. н. „четири свободи“ - свобода на движение на хора, стоки, капитали и услуги.

Очаква се форумът да обяви новото име на регионалната инициатива, която досега неофициално се наричаше „мини Шенген“, и да подпише тристранни споразумения, които според съобщенията ще подобрят живота на гражданите и бизнес общността в Западните Балкани.

Икономическият дебат ще бъде последван от церемония по подписването на два меморандума за разбирателство и междудържавно споразумение. Предвижда се подписване на Споразумение за сътрудничество за защита и спасяване при бедствия в Западните Балкани и Меморандум за разбирателство за улесняване на вноса, износа и движението на стоки в Западните Балкани, произтичащи от инициативата за напреднало регионално икономическо сътрудничество между Република Северна Македония, Република Сърбия и Република Албания. /БГНЕС