Занго попълни колекцията медали с титла в Глазгоу

Фабрис Занго продължи да пренаписва лекоатлетическата история на Буркина Фасо, след като грабна титлата в тройния скок от Световното първенство в зала в Глазгоу, Великобритания. Занго бе на втора позиция във финала преди предпоследния си опит, в който постигна най-добро постижение за сезона - 17,53, с което отказа конкуренцията.


Така 30-годишният скачач вече има златен медал от олимпийски игри, световно първенство на открито и световно първенство в зала, като и трите титли в момента са негово притежание. "Никога не е лесно да спечелиш титла, надявах се на добър резултат, но сезонът ми не бе това, което очаквах, до този момент. Днес се опитвах и опитвах и накрая се получи на петия скок. 17,53 метра е лудост", сподели Занго след състезанието.

На второ място финишира алжирецът Ясер Трики със 17,35, а португалецът Тиаго Перейра спечели бронзовия медал със 17,08.


В спринта на 60 метра при жените полякинята Ева Свобода спечели първи медал от световно първенство, след като завърши на второ място със 7,00 секунди. За нейно съжаление тя не успя да повтори представянето си от полуфиналите, когато записа водещо време в света с 6,98. Именно с такъв резултат победителка във финала стана Джулиен Алфред от Сент Лусия. Топ 3 допълни италианката Зайнаб Досо (7,05).

Златни медали в събота спечелиха още британката Моли Кодъри (овчарски скок), бахамецът Кен Мълингс (висок скок), американецът Грант Холоуей (60 метра хърдели) и нидерландката Фемке Бол (400 метра). /БГНЕС