Започва ремонтът на тунела към "Люлин"

Започват строителните дейности в транспортен тунел "Люлин". От днес се спира движението на трамвай № 8.

На първия етап на строителството предвижда да бъде запазено движението в една лента в посока. Очаква се движението от една от най-големите "спални" на София към центъра и обратно да бъде затруднено. Шофьорите могат да използват алтернативни маршрути. Движението основно ще бъде пренасочено по бул. "Сливница". С напредването на строителството движението ще бъде реорганизирано отново, а тунелът напълно затворен.

Тръгва заместващ автобус - ТМ 8, който ще замества трамвай №8. Той ще стига до обръщалото на трамвай 10 в Западен парк, а оттам ще тръгва автобус, който ще се движи по бул. „Вардар”, бул. „Царица Йоана” и след това по обичайния маршрут на трамвая.

Ремонтът на тунела към "Люлин" е със срок над 200 дни. Очаква се да приключи в средата на февруари месец догодина. Трамвайното движение трябва да бъде възстановено през есента, а до средата на месец февруари да приключат всички дейности.

По тунела не е правен основен ремонт, тъй като той е построен при строителството на метрото. Предвижда се да има нови системи за вентилация и сигурност, отговарящи на европейските изисквания. Цената на ремонта е 12 млн. лева без ДДС. /БГНЕС